100-letni przepis na pączki. Receptura z dawnych lat nadal zachwyca perfekcyjnym smakiem i nadzieniem

Smak jak za dawnych lat, czyli 100-letni przepis na pączki. Tradycyjna receptura nadal smakuje wyśmienicie - sekretem jest kultowe, owocowe nadzienie, puszyste ciasto i klasyczna dekoracja z lukru lub cukru pudru. Wiekowa receptura nie tylko wypada bezkonkurencyjnie, ale i wypełni dom obłędnym, słodkim zapachem.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W polskiej tradycji kulinarnej nie brakuje rarytasów, na które przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Podobnie jest z tłustoczwartkowymi łakociami, które chętnie i licznie tego dnia pojawiają się w domowym menu. Stuletni przepis na pączki sprawdzi się zatem doskonale.

Pączki jak za dawnych lat - stuletni przepis na tradycyjne słodycze

Słodkie szaleństwo to synonim tłustego czwartku, który w 2024 roku wypada 8 lutego. Z tej okazji warto zatem skusić się na jedną z tradycyjnych receptur, która nie tylko gwarantuje obłędny smak, ale i kuszącą prezencję. Stuletni przepis na pączki sprawdzi się w tym wypadku bezkonkurencyjnie. 

Tradycyjny, wiekowy przepis na domowe pączki to niemalże skarb, który od pokoleń towarzyszy nam w tłusty czwartek i nie tylko. Sekretem jest rumiane, puszyste ciasto z jasną obwódką, słodkie, owocowe nadzienie i klasyczna dekoracja w postaci lukru lub hojnej porcji cukru pudru. Efekt nie tylko rozpieści kubki smakowe, ale i cieszy oko, bowiem pączki prezentują się wprost spektakularnie. 

Zobacz wideo Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru

100-letni przepis na tradycyjne paczki

Składniki: 

  • 1 kg mąki pszennej tortowej,
  • 400 ml mleka,
  • 60 g drożdży świeżych,
  • 110 g cukru,
  • 120 g masła,
  • 2 całe jajka i 8 żółtek,
  • kieliszek spirytusu,
  • 1 kg bezwonnego smalcu do pieczenia,
  • dodatkowo: owocowa marmolada, lukier i kandyzowana skórka z pomarańczy. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy zaczyn - do naczynia wkruszamy drożdże, dodajemy dwie łyżki cukru, trzy łyżki mąki i 50 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wszystkie produkty dokładnie łączymy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. 
  2. Kolejnym krokiem jest ucieranie żółtek z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę, którą następnie łączymy z mlekiem, mąką, spirytusem i drożdżowym zaczynem. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto przez około 15 minut.
  3. Konsystencja powinna być elastyczna i gładka. Ciasto przykrywamy ściereczka i odkładamy do wyrośnięcia na około godzinę. 
  4. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie na blacie podsypanym mąką, dzielimy na trzy części. Każdą porcję rozwałkowujemy na około 1,5 cm płat ciasta. Przy pomocy formy wycinamy okręgi,  a następnie wypełniamy je owocową marmoladą. Wskazówka: wnętrze pączków możemy dodać również zaraz po usmażeniu. Wówczas pączki będą lżejsze i podczas smażenia zrobi się estetyczna i znana wszystkim obwódka
  5. Jeśli nadziewamy pączki na początku, musimy dokładnie zlepić brzegi ciasta. Tak przygotowane słodkości ponownie przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę. 
  6. Po tym czasie smażymy pączki na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na złoty kolor. Na koniec przekładamy ciasto na ręcznik papierowy, by wchłoną nadmiar tłuszczu, studzimy i dekorujemy lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczy. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.