Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W polskiej tradycji kulinarnej nie brakuje rarytasów, na które przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Podobnie jest z tłustoczwartkowymi łakociami, które chętnie i licznie tego dnia pojawiają się w domowym menu. Stuletni przepis na pączki sprawdzi się zatem doskonale.
100-letni przepis na pączki jak u babci
Pączki jak za dawnych lat - stuletni przepis na tradycyjne słodycze
Słodkie szaleństwo to synonim tłustego czwartku, który wypada właśnie dzisiaj. Z tej okazji warto zatem skusić się na jedną z tradycyjnych receptur, która nie tylko gwarantuje obłędny smak, ale i kuszącą prezencję. Stuletni przepis na pączki sprawdzi się w tym wypadku bezkonkurencyjnie.
Tradycyjny, wiekowy przepis na domowe pączki to niemalże skarb, który od pokoleń towarzyszy nam w tłusty czwartek i nie tylko. Sekretem jest rumiane, puszyste ciasto z jasną obwódką, słodkie, owocowe nadzienie i klasyczna dekoracja w postaci lukru lub hojnej porcji cukru pudru. Efekt nie tylko rozpieści kubki smakowe, ale i cieszy oko, bowiem pączki prezentują się wprost spektakularnie.
Zobacz wideo
Pączki! Testujemy, próbujemy i sprawdzamy ceny rozkosznego deseru
100-letni przepis na tradycyjne paczki
Składniki:
- 1 kg mąki pszennej tortowej,
- 400 ml mleka,
- 60 g drożdży świeżych,
- 110 g cukru,
- 120 g masła,
- 2 całe jajka i 8 żółtek,
- kieliszek spirytusu,
- 1 kg bezwonnego smalcu do pieczenia,
- dodatkowo: owocowa marmolada, lukier i kandyzowana skórka z pomarańczy.
Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy zaczyn - do naczynia wkruszamy drożdże, dodajemy dwie łyżki cukru, trzy łyżki mąki i 50 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka. Wszystkie produkty dokładnie łączymy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Kolejnym krokiem jest ucieranie żółtek z pozostałym cukrem na jasną, puszystą masę, którą następnie łączymy z mlekiem, mąką, spirytusem i drożdżowym zaczynem. Całość mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto przez około 15 minut.
- Konsystencja powinna być elastyczna i gładka. Ciasto przykrywamy ściereczka i odkładamy do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie na blacie podsypanym mąką, dzielimy na trzy części. Każdą porcję rozwałkowujemy na około 1,5 cm płat ciasta. Przy pomocy formy wycinamy okręgi, a następnie wypełniamy je owocową marmoladą. Wskazówka: wnętrze pączków możemy dodać również zaraz po usmażeniu. Wówczas pączki będą lżejsze i podczas smażenia zrobi się estetyczna i znana wszystkim obwódka
- Jeśli nadziewamy pączki na początku, musimy dokładnie zlepić brzegi ciasta. Tak przygotowane słodkości ponownie przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
- Po tym czasie smażymy pączki na dobrze rozgrzanym smalcu lub oleju z obu stron na złoty kolor. Na koniec przekładamy ciasto na ręcznik papierowy, by wchłoną nadmiar tłuszczu, studzimy i dekorujemy lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczy.
Przepis na pączki ze starej pączkarni. Cukierniczka zdradza sekret