Jak przechowywać pączki, by długo pozostałe świeże i apetyczne? Te metody spiszą się celująco

Już dziś wypada długo wyczekiwane święto wszystkich łasuchów i fanów słodkości - tłusty czwartek. Jest to okazja do testowania tradycyjnych łakoci i domowych wypieków. Niestety każdy z nas ma ograniczone możliwości w jedzeniu tego typu rarytasów. Warto zatem poznać kilka metod na przechowywanie pączków.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tłusty czwartek to dla wielu okazja, by odłożyć dietę na kilka dnia, ale i przetestować niemalże wszystkie tradycyjne specjały. Warto jednak mimo to poznać kilka sprawdzonych metod na przechowywanie pączków. Dzięki temu flagowy produkt święta będzie świeży i apetyczny przez większy okres, co za tym idzie słodki maraton może trwać znacznie dłużej. 

Jak przechowywać pączki, by pozostały świeże i miękkie? 

Chociaż testowanie słodkich rarytasów dla wielu zaczęło się już nawet kilka dni temu, jednak to właśnie dzisiaj wypada tłusty czwartek. Ta wiekowa tradycja nie może zostać pominięta, bowiem wówczas czeka nas nieszczęście w kolejnych miesiącach roku. Jak zatem połączyć dietę, obchodzenie święta i zdrowy rozsądek? Odpowiedź jest banalnie prosta - wystarczy poznać jedną z metod przechowywania słodkich pączków! Dzięki temu możemy spróbować wielu smaków, zminimalizować straty i mieć gwarancję, że tradycyjne wypieki będą obłędnie smakować nawet w kolejnych dniach. 

Jak się okazuje kluczem do sukcesu jest zakup świeżych i dobrych jakościowo pączków. Promocje 12 sztuk za 10 zł powinny jednak być omijane szerokim łukiem - tego typu słodkości nie tylko mają fatalny skład, ale i ich smak pozostawia wiele do życzenia. Warto zatem postawić na wypieki ze sprawdzonych lokalnych cukierni lub te domowej roboty. 

Zobacz wideo Sprawdzamy pączki od Magdy Gessler. Cena w tym roku kosmiczna

Te triki w przechowywaniu gwarantują, świeże i apetyczne pączki 

Najlepszym rozwiązaniem jest zjedzenie wszystkich słodkości, jednak to dla wielu może okazać się spore wyzwanie. Warto zatem rozważyć, by przechowywać łakocie w... lodówce! Co prawda ta metoda budzi wiele kontrowersji i mierzy się z wieloma przeciwnikami, jednak efekt jest widoczny gołym okiem! Słodkości nie zeschną się, a lukier się nie rozpuści - wystarczy przed zjedzeniem wyciągnąć je z chłodni, odczekać kilka minut i gotowe! 

Inną sprawdzoną metodą jest przechowywanie rumianych wypieków w papierowej torbie lub kartonowych opakowaniach. Jak polecają eksperci od tłustoczwartkowych specjałów, wystarczy włożyć je do szklanego lub plastikowego pojemnika w towarzystwie kawałka jabłka, lub pomarańczy. Dzięki temu pączki na dłużej zachowają wilgotność i najlepsze walory smakowe. 

Zawinięte w papier śniadaniowy lub folię pączki można przechowywać w temperaturze pokojowej, na przykład w szafce. Jeśli wiemy, że nie zostaną zjedzone następnego dnia, można je też zamrozić. Warto jednak podkreślić, że te z kremami czy bitą śmietaną absolutnie się do tego nie nadają. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA