Pączki z parówką? Wytrawna wersja na tłusty czwartek 2023 staje się hitem. Czy to powrót do korzeni?

Tłusty czwartek 2023 już dziś, 16 lutego. Dookoła pojawiają się pączki z różnym nadzieniem, chruściki i inne smakołyki. Jednak czy ktoś pomyślał o tym, by przyrządzić przekąskę w wytrawnej formie? Pączki z parówką stają się hitem i nawiązują do pradawnych korzeni zwyczaju.
Zobacz wideo Tłusty Czwartek. Kolejka pod najstarszą pączkarnią w Warszawie

Pączki kojarzą się głównie ze słodką pokusą. Najczęściej sięgamy po te z konfiturą różaną, czy marmoladą. Dużym zainteresowaniem cieszą się także takie nadzienia jak krem budyniowy, czekolada, bita śmietana czy ajerkoniak. Jednak tym razem przygotujemy pączki z parówką. Dlaczego?

Pączki z parówką, czyli tłusty czwartek 2023 i powrót do korzeni

Choć tradycja tłustego czwartku w obecnych czasach odnosi się do okresu przed rozpoczęciem Wielkiego Postu, to jednak okazuje się, że zwyczaj sięga dalej. Dziś zjadając pączki i chruściki, celebrujemy kończący się karnawał. Oznacza to, że już niebawem Środa Popielcowa, która wprowadzi nas w czas postu i zadumy. Popularny w Polsce tłusty czwartek nie jest od zawsze związany z chrześcijaństwem.

W czasach pogan ludy słowiańskie świętowały w tym okresie kończącą się zimę. Organizowano uczty, podczas których zajadano się tłustym mięsem, pito wino, a obowiązkową przekąską były pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną. Nikt nie spożywał słodkiej wersji tej przekąski. Dlatego dziś, sięgając dawnych korzeni, coraz częściej słyszymy o wytrawnych pączkach z parówką.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na pączki z parówką. Hit tłustego czwartku 2023

Jak zrobić wytrawne pączki. Klucz tkwi nie tylko w niecodziennym nadzieniu, ale także rodzaju ciasta. Potrzebne będą ziemniaki oraz drożdże. Poniżej znajdziecie dokładny przepis.

Składniki:

  • 5 obranych i ugotowanych ziemniaków,
  • 125 ml mleka,
  • 250 g świeżych drożdży,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • łyżeczka cukru,
  • sól,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki studzimy i przeciskamy przez praskę lub dokładnie ubijamy za pomocą tłuczka.
  2. Drożdże przekładamy do miseczki. Dodajemy cukier i ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita konsystencja.
  3. Następnie przekładamy rozpuszczone drożdże do ziemniaków. Wsypujemy mąkę, wbijamy jajka i solimy. 
  4. Wyrabiamy ciasto. Kiedy stanie się gładkie, przekładamy do misy i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut.
  5. Parówki kroimy w plasterki.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kółka.
  7. Na każde kółeczko z ciasta kładziemy plasterek parówki. Przykrywamy kolejnym ciastem od góry. Dokładnie zaklejamy brzegi, formujemy pączka.
  8. Tłuszcz wlewamy do wysokiego naczynia i nagrzewamy to temperatury 180 st. C. 
  9. Wrzucamy pączki i smażymy z każdej strony przez około trzy minuty.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.