-
Haps
-
Jak przygotować
- Brak faworków w sklepach? Nic straconego. To ich wersja last minute. Będą gotowe w 15 minut
Brak faworków w sklepach? Nic straconego. To ich wersja last minute. Będą gotowe w 15 minut
Tak jak pewnych kierowców zimą może zaskoczyć śnieg, tak niektórych w czasie karnawału może zaskoczyć tłusty czwartek. Co, gdy zapomnimy o tym dniu, lub stojąc w kolejce uświadomimy sobie, że przysmak się już skończył? W takich momentach na ratunek przychodzą faworki last minute. Ich ekspresową wersję wykonasz w zaledwie 15 minut.
To już dziś! Dzień, kiedy to do cukierni i sklepów ustawiają się kolejki, a pączki, oponki, faworki i inne łakocie znikają z półek w ekspresowym tempie. Dziś wyborem stają się słodkie wypieki i mało kto pamięta o normalnych posiłkach, a brzuchy wypełnione są tymi przysmakami. Niestety, ale popularność tego święta, jakim jest tłusty czwartek jest tak duża, że w niektórych miejscach może zabraknąć asortymentu. W takim wypadku warto poznać przepisy na błyskawiczne faworki lub pączki.
Receptura na chrust dla zabieganych, którą przedstawiamy nie jest skomplikowana, a czas przygotowania to zaledwie 15 minut.
Przepis na faworki w 15 minut dla zabieganych
Składniki
- 500 g mąki pszennej,
- 5 żółtek,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany,
- pół łyżeczki soli,
- 2 łyżki spirytusu,
- olej do smażenia,
- cukier puder do posypania.
Zobacz wideo Przepis na lany chrust
OFERTY AVANTI24.PL: W tych butach przechodzisz całą wiosnę! Wygodne, stylowe i pasują do wszystkiego
Sposób przygotowania
- Na stolnicę lub czysty blat przesiej mąkę. Zrób w niej wgłębienie, wlej żółtka oraz kilka łyżek śmietany. Całość wymieszaj, możesz do tego użyć widelca.
- Następnie dodaj dwie łyżki spirytusu i zacznij wyrabiać. Ciasto powinno być elastyczne i jednolite.
- Po zagnieceniu masy podziel ją na dwie równe części. Aby ciasto było odpowiednio napowietrzone, uderzaj w nie kilkukrotnie wałkiem.
- Solnicę podsyp mąką i umieść na niej ciasto. Każdą część ciasta rozwałkuj na cieniutki placek.
- Radełkiem wycinaj paseczki o wielkości około 6 cm. Powstałe kawałek przetnij na środku i przez naciętą dziurkę przewiń jeden koniec ciasta formując zgrabnego zawijasa.
- Tak powstałe faworki wrzucaj na rozgrzany w garnku olej. Smaż z obu stron na rumiany kolor.
- Na koniec przełóż na ręcznik papierowy i posyp cukrem pudrem.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl