Pączki to klasyczny wypiek, który pojawia się na naszych stołach przede wszystkim w ostatnie dni karnawału. Nadziewane różnymi rodzajami konfitur, marmolad i kremów tradycyjnie są jedzone w tłusty czwartek w wyjątkowo dużych ilościach. Co zrobić, jeśli nie wszystkie zostaną zjedzone? Czy można je zamrozić?
Jeśli nie zjedliście wszystkich pączków, które kupiliście na tłusty czwartek, i jeśli nie zdołacie ich zjeść kolejnego dnia, najlepszym sposobem będzie ich zamrożenie. To bardzo proste - wystarczy przełożyć je do specjalnego worka do zamrażania. Warto pamiętać, że usmażone samodzielnie i jeszcze ciepłe pączki, powinny ostygnąć przed umieszczeniem ich w zamrażarce. Najlepiej zamrażać pączki bez polewy i cukru pudru i ozdobić je po ich rozmrożeniu.
Pączki można zamrażać bez obaw o utratę smaku. Po rozmrożeniu będą miały ten sam smak, co przed umieszczeniem ich w zamrażarce. Powinny zachować tę samą strukturę, jaką miały przed mrożeniem. W jaki sposób można je rozmrozić? Jedną z najprostszych metod będzie wstawienie pączków na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 100 st. Celsjusza. Można też odgrzać je w mikrofalówce. W tym przypadku wystarczy około trzydziestu sekund. Jeśli chodzi o pączki z lukrem, nie będą one nadawały się do rozmrożenia w piekarniku. Warto dodać, że zamrożone pączki mogą być przechowywane nawet przez trzy miesiące.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl