Czy pączki można mrozić? O tych prostych zasadach należy pamiętać nie tylko w tłusty czwartek

Tłusty czwartek to dzień, w którym na stołach królują pączki. Czy można je mrozić? Oto co najlepiej zrobić, aby się nie zmarnowały. Ten sposób pozwoli zachować dobry smak niezależnie od rodzaju nadzienia.

Pączki to klasyczny wypiek, który pojawia się na naszych stołach przede wszystkim w ostatnie dni karnawału. Nadziewane różnymi rodzajami konfitur, marmolad i kremów tradycyjnie są jedzone w tłusty czwartek w wyjątkowo dużych ilościach. Co zrobić, jeśli nie wszystkie zostaną zjedzone? Czy można je zamrozić?

Zobacz wideo Czy słodycze rzeczywiście są tak złe? Dietetyczki rozwiewają wszelkie wątpliwości

Czy pączki można mrozić? Warto pamiętać o tych zasadach

Jeśli nie zjedliście wszystkich pączków, które kupiliście na tłusty czwartek, i jeśli nie zdołacie ich zjeść kolejnego dnia, najlepszym sposobem będzie ich zamrożenie. To bardzo proste - wystarczy przełożyć je do specjalnego worka do zamrażania. Warto pamiętać, że usmażone samodzielnie i jeszcze ciepłe pączki, powinny ostygnąć przed umieszczeniem ich w zamrażarce. Najlepiej zamrażać pączki bez polewy i cukru pudru i ozdobić je po ich rozmrożeniu.  

Pączki na tłusty czwartekTłusty czwartek 2023. To święto sięga jeszcze do czasów pogaństwa

Czy rozmrożone pączki będą smaczne? Powinny zachować dobry smak

Pączki można zamrażać bez obaw o utratę smaku. Po rozmrożeniu będą miały ten sam smak, co przed umieszczeniem ich w zamrażarce. Powinny zachować tę samą strukturę, jaką miały przed mrożeniem. W jaki sposób można je rozmrozić? Jedną z najprostszych metod będzie wstawienie pączków na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do 100 st. Celsjusza. Można też odgrzać je w mikrofalówce. W tym przypadku wystarczy około trzydziestu sekund. Jeśli chodzi o pączki z lukrem, nie będą one nadawały się do rozmrożenia w piekarniku. Warto dodać, że zamrożone pączki mogą być przechowywane nawet przez trzy miesiące.  

Czarka - grzyb, który zwiastuje wiosnęWygląda jak ciasteczko i zapowiada wiosnę. Grzybowy przebiśnieg już rośnie

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: