Przepis na mizerię do obiadu. Te dwa składniki idealnie podkreślą jej smak i dodadzą aromatu

Mizeria to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Komponuje się świetnie z różnymi rodzajami mięs i gotowanymi ziemniakami. Przedstawiamy przepis na mizerię, w którym oprócz ogórków zagoszczą dwa dodatkowe składniki.

Szukasz pomysłu na smaczny i zdrowy dodatek do obiadu? Podajemy przepis na mizerię, z którym wyjdzie wyjątkowo smaczna. Wszystko za sprawą właściwego doboru przypraw. Ogórki należy bowiem połączyć ze śmietaną wymieszaną z pieprzem, miodem i octem, które doskonale podkreślą smak mizerii i dodadzą jej charakteru. 

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Przepis na mizerię - dwa składniki dodadzą jej nowego smaku

Do przygotowania mizerii najlepiej jest użyć ogórków gruntowych, ale sprawdza się też ogórki szklarniowe. Zamiast śmietany można dodać kefir, jogurt, olej lniany albo olej rzepakowy.  

Składniki:

  • pół kilo ogórków,
  • półtorej szklanki śmietany 18 proc.,
  • dwie łyżki octu winnego,
  • łyżka miodu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pęczek koperku.

Mizeria jest bardzo prosta w wykonaniu

Mizeria to bardzo prosta sałatka, którą przygotowuje się w kilka chwil. Jest doskonałym dodatkiem do drugiego dania. Często podaje się ją z potrawami mięsnymi. Świetnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami i koperkiem. 

Przygotowanie:

  1. Umyj ogórki i obierz je ze skórki. Pokrój w cienkie plastry i przełóż do miski. Dodaj soli i wymieszaj całość. Odstaw posolone ogórki na kilkanaście minut.
  2. W tym czasie pokrój drobno koperek. 
  3. W oddzielnym naczyniu wymieszaj śmietanę, pieprz, ocet i miód. Połącz śmietanę z ogórkami. Następnie dodaj do całości posiekany koperek. Wymieszaj dokładnie ogórki ze śmietaną.
  4. Jeśli nie przygotowujesz mizerii bezpośrednio przed obiadem, można ją wstawić do lodówki.
  5. Mizerię można podawać udekorowaną świeżym koperkiem. 

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: