Francuzi też uwielbiają pączki i nawet mają własną wersję. Taki przysmak w Polsce jest nie do pomyślenia

Pączki pochodzące z Francji mogą stać się dużą konkurencją dla polskiej wersji. Dlaczego? Wszystko za sprawą ciasta i kształtu. W dobie klasycznych pączków, które formowane są na formę koła, takie odejście od reguły jest dla wielu bardzo atrakcyjne. Takiego przysmaku nie znajdziesz w cukierni dlatego warto zrobić je samodzielnie.

Ile miejsc na świecie tyle specjalnych przepisów. Jak się okazuje francuzi również mają swoją własną wersję tak popularnych pączków, które noszą nazwę beignets. Nie znajdzie się ich w cukierni ani w sklepie, dlatego jest to dobra propozycja, aby wykonać je własnoręcznie i zaskoczyć tym przysmakiem innych.

Co je odróżnia od tych, które znamy i uwielbiamy? Ciasto, które przypomina to robione na ptysie. Dodatkowo nie znajdziemy tam żadnego nadzienia, a ich kształt przypomina kwadrat, a nie kółka. Oprócz tych zmian nie różnią się niczym innym od tradycyjnych polskich pączków.

Przepis na francuskie pączki beignets

Składniki

  • 650 g mąki tortowej,
  • 250 ml letniej wody,
  • pół szklanki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • ¼ szklanki mleka skondensowanego,
  • 4 łyżeczki suchych drożdży,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania.
Zobacz wideo Arcyłatwe pączki z serka waniliowego

OFERTY AVANTI24.PL: W tych butach przechodzisz całą wiosnę! Wygodne, stylowe i pasują do wszystkiego

Sposób przygotowania

  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sól, a także suche drożdże. Wymieszaj składniki za pomocą łyżki.
  2. Następnie wlej letnią wodę i mleko skondensowane. Całość zmiksuj na średnich obrotach miksera do uzyskania gładkiej i jednolitej masy.
  3. Blat lub stolnicę posmaruj tłuszczem, wyłóż na to przygotowane ciasto i przy pomocy wałka uformuj prostokątny placek. Następnie ponownie stwórz kulę, włóż ją do miski, przykryj folią i odstaw na około 3 godziny.
  4. Po tym czasie wyjmij ciasto z naczynia na oprószony blat i rozwałkuj je na cienki prostokąt. Z ciasta wycinaj średniej wielkości kwadraty.
  5. Takie kawałki przykryj czystą ściereczką i zostaw do podwojenia objętości.
  6. W tym czasie rozgrzej olej w garnku lub na głębokiej patelni. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły wrzucaj na niego kawałki ciasta.
  7. Smaż całość z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Po wysmażeniu przełóż je na talerz wyłożony ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA