Rosół jest tradycyjną zupą, którego przygotowanie wbrew pozorom nie należy do najłatwiejszych. Istnieje wiele różnych przepisów na jego wykonanie. Jakie przyprawy wybrać, żeby ugotować przepyszną zupę? Co dodać do rosołu, aby miał wyjątkowy smak i aromat?
Jeśli masz zamiar przyrządzić wyjątkowo smaczny rosół do obiadu, warto wybrać kilka przypraw, które doskonale podkreślą jego smak. Na pierwszym miejscu znajdzie się z pewnością sól i pieprz. Ten ostatni najlepiej, kiedy jest dodawany w ziarnach. Z kolei, jeśli chodzi o sól, powinno się dodawać ją pod koniec gotowania. Kolejnymi przyprawami, bez których zupa nie będzie miała odpowiedniego smaku są lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie. Niektórzy dodają do rosołu imbir, rozmaryn i czosnek w proszku. Zupę podaną na talerzu dobrze jest posypać posiekaną natką pietruszki.
O smaku rosołu decyduje również mięso, na jakim go gotujemy. Zwykle przyrządza się go używając korpusu, skrzydełek i udek kurczaka. Nieco intensywniejszy smak będzie miał rosół wołowy - do przygotowania takiej zupy wykorzystuje się zazwyczaj szponder, karkówkę lub mostek. Dla uzyskania bogatszego smaku można połączyć oba rodzaje mięs i zrobić rosół drobiowo-wołowy. Na aromat wpływają również warzywa, jakie dodaje się do zupy. Tradycyjny rosół przyrządza się z dodatkiem marchewki, selera, cebuli i pietruszki.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl