Jakie przyprawy do rosołu? Koniecznie dodaj je do zupy, a będzie wyjątkowo smaczna i aromatyczna

Rosół to jedna z klasycznych zup kuchni polskiej. Można przyrządzać go na wiele różnych sposobów. Nie wiecie, jakie przyprawy do rosołu najlepiej podkreślą jego smak i aromat? Podpowiadamy, co powinno znaleźć się w tej zupie.

Rosół jest tradycyjną zupą, którego przygotowanie wbrew pozorom nie należy do najłatwiejszych. Istnieje wiele różnych przepisów na jego wykonanie. Jakie przyprawy wybrać, żeby ugotować przepyszną zupę? Co dodać do rosołu, aby miał wyjątkowy smak i aromat?

Zobacz wideo Czy słodycze rzeczywiście są tak złe? Dietetyczki rozwiewają wszelkie wątpliwości

Jakie przyprawy do rosołu? Dodaj je w odpowiednich ilościach, a zupa wyjdzie wyśmienita

Jeśli masz zamiar przyrządzić wyjątkowo smaczny rosół do obiadu, warto wybrać kilka przypraw, które doskonale podkreślą jego smak. Na pierwszym miejscu znajdzie się z pewnością sól i pieprz. Ten ostatni najlepiej, kiedy jest dodawany w ziarnach. Z kolei, jeśli chodzi o sól, powinno się dodawać ją pod koniec gotowania. Kolejnymi przyprawami, bez których zupa nie będzie miała odpowiedniego smaku są lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie. Niektórzy dodają do rosołu imbir, rozmaryn i czosnek w proszku. Zupę podaną na talerzu dobrze jest posypać posiekaną natką pietruszki. 

Mięso, które wybieramy do zupy, też ma ogromne znaczenie

O smaku rosołu decyduje również mięso, na jakim go gotujemy. Zwykle przyrządza się go używając korpusu, skrzydełek i udek kurczaka. Nieco intensywniejszy smak będzie miał rosół wołowy - do przygotowania takiej zupy wykorzystuje się zazwyczaj szponder, karkówkę lub mostek. Dla uzyskania bogatszego smaku można połączyć oba rodzaje mięs i zrobić rosół drobiowo-wołowy. Na aromat wpływają również warzywa, jakie dodaje się do zupy. Tradycyjny rosół przyrządza się z dodatkiem marchewki, selera, cebuli i pietruszki.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: