Jak przechowywać pączki, aby nie były suche? Ten sposób sprawi, że faworki pozostaną kruche

Tłusty czwartek to moment, w którym świętujemy, zajadając pączki, faworki i inne pyszności. W sklepach i cukierniach jest taki wybór, że ciężko przejść obojętnie lub kupić zaledwie jedną sztukę. Co, jeśli zgromadziliśmy spore zapasy? Jak przechowywać pączki, aby nie wyschły i były smaczne? Zdradzamy cenne wskazówki.
Zobacz wideo

Objadanie się pączkami w tłusty czwartek to wieloletnia tradycja. Kiedy widzimy na półkach tyle różnorodnych pyszności, ciężko zdecydować się ja jedną. Wówczas ostatecznie kupujemy dużo pączków, aby spróbować każdego z nich. Co, jednak jeśli mimo początkowego apetytu okaże się, że kilka sztuk pozostaje niezjedzone? Jak przechowywać pączki, aby nie wyschły? Oto sprawdzone porady.

Jak przechowywać pączki, czyli duże zakupy w tłusty czwartek

Bez względu na to, czy zdecydujemy się przyrządzić samodzielnie domowe pączki, czy też kupimy sporą ilość w cukierni lub sklepie, warto przechowywać je we właściwy sposób. Dzięki temu słodkie rarytasy pozostaną świeże na dłużej. Jak to zrobić? 

Po pierwsze pączki wkładamy do lodówki. Nie zaszkodzi umieścić je w zamkniętym pojemniczku. Dzięki temu zachowają swoją miękką strukturę na dłużej, a środek nie będzie wyschnięty. Do przechowywania łakoci idealnie sprawdzi się także papierowa torebka. Wrzucamy do niej pączki i szczelnie zamykamy. Warto wrzucić kawałek skórki z pomarańczy lub jabłka. Dzięki temu pączki będą wilgotne i pyszne.

Jeśli pozostało nam niewiele sztuk, można położyć je na dużym talerzu i owinąć folią spożywczą lub szczelnie okryć czystą ściereczką.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przechowywanie żywności. Co z faworkami?

W kwestii faworków jest nieco inaczej. Wiele zależy od tego, czy przyrządzaliśmy je z dodatkiem drożdży, przez co są pulchne i miękkie, czy też ich skład jest inny. W przypadku tego pierwszego rozwiązania należy postępować tak jak z pączkami. 

Jeśli jednak chruściki przyrządziliśmy bez użycia drożdży, by uzyskać kruche faworki, to najlepszym rozwiązaniem jest pozostawić je w misce bez przykrycia. W przeciwnym razie mogą zmięknąć i stracić swój smak.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.