Objadanie się pączkami w tłusty czwartek to wieloletnia tradycja. Kiedy widzimy na półkach tyle różnorodnych pyszności, ciężko zdecydować się ja jedną. Wówczas ostatecznie kupujemy dużo pączków, aby spróbować każdego z nich. Co, jednak jeśli mimo początkowego apetytu okaże się, że kilka sztuk pozostaje niezjedzone? Jak przechowywać pączki, aby nie wyschły? Oto sprawdzone porady.
Bez względu na to, czy zdecydujemy się przyrządzić samodzielnie domowe pączki, czy też kupimy sporą ilość w cukierni lub sklepie, warto przechowywać je we właściwy sposób. Dzięki temu słodkie rarytasy pozostaną świeże na dłużej. Jak to zrobić?
Po pierwsze pączki wkładamy do lodówki. Nie zaszkodzi umieścić je w zamkniętym pojemniczku. Dzięki temu zachowają swoją miękką strukturę na dłużej, a środek nie będzie wyschnięty. Do przechowywania łakoci idealnie sprawdzi się także papierowa torebka. Wrzucamy do niej pączki i szczelnie zamykamy. Warto wrzucić kawałek skórki z pomarańczy lub jabłka. Dzięki temu pączki będą wilgotne i pyszne.
Jeśli pozostało nam niewiele sztuk, można położyć je na dużym talerzu i owinąć folią spożywczą lub szczelnie okryć czystą ściereczką.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W kwestii faworków jest nieco inaczej. Wiele zależy od tego, czy przyrządzaliśmy je z dodatkiem drożdży, przez co są pulchne i miękkie, czy też ich skład jest inny. W przypadku tego pierwszego rozwiązania należy postępować tak jak z pączkami.
Jeśli jednak chruściki przyrządziliśmy bez użycia drożdży, by uzyskać kruche faworki, to najlepszym rozwiązaniem jest pozostawić je w misce bez przykrycia. W przeciwnym razie mogą zmięknąć i stracić swój smak.