Pani Gosia obowiązkowo dodaje ten składnik do swoich pączków. "Bez niego są nijakie"

W tłusty czwartek liczą się pączki najwyższej jakości. Aby tego dokonać trzeba precyzyjnie trzymać się przepisu. Pani Gosia zdradziła swój przepis, który znany jest w jej rodzinie od lat. Dodaje jeden składnik, bez którego smak nie byłby taki sam.

Tłusty czwartek niektórzy zaczęli świętować już po północy. Kolejki, które kierują się do cukierni i sklepów są tak długie, że czekając w nich trzeba uzbroić się w cierpliwość. W niektórych lokalach już brakuje przysmaków, a to oznacza, że warto wziąć sprawy w swoje ręce. Jak? Przygotowując pączki własnoręcznie.

Pani Gosia podzieliła się z nami swoją rodzinną recepturą na pulchne i mięciutkie pączki. Zdradziła jakiego składnika używa, aby były jeszcze smaczniejsze. Jak sama stwierdziła

Pączki bez niego są nijakie. Testowałam w rodzinie wiele przepisów, ale tylko ten się sprawdził.

Okazuje się, że zagadkowym produktem jest mielony twaróg. To właśnie on sprawia, że frykas jest odpowiednio wilgotny i wyróżnia się niezastąpionym smakiem.

Przepis na pączki serowe

Składniki

  • 500 g mielonego twarogu z wiaderka,
  • 400 g mąki tortowej,
  • 4 żółtka,
  • 150 ml mleka,
  • pół szklanki drobnego cukru,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • łyżka spirytusu,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do dekoracji.
Zobacz wideo Przepis na pieczone oponki

OFERTY AVANTI24.PL: W tych butach przechodzisz całą wiosnę! Wygodne, stylowe i pasują do wszystkiego

Sposób przygotowania

  1. Do rondelka wlej mleko, dodaj 2 łyżki cukru i delikatnie zagotuj. Do ciepłego płynu dodaj rozdrobnione świeże drożdże. Zamieszaj, na koniec dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. W misce umieść twaróg, śmietanę, dodaj przesianą przez sitko mąkę i resztę cukru. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. Na koniec wlej spirytus i wcześniej przygotowany zaczyn, dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
  3. Po tym czasie stolnicę oprósz mąką i wyjmij na nią ciasto. Wyrabiaj ponownie przez chwilę i podziel je na mniejsze kawałki. Z każdego uformuj kulki i odkładaj je na blaszkę. Gdy przygotujesz kulki z całego ciasta, przykryj je i pozostaw ponownie pod przykryciem na kolejne 45 minut.
  4. W czasie wyrastania wlej olej do garnka i podgrzej go. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący wrzucaj do niego pączki i smaż z każdej strony na złoty kolor.
  5. Po wysmażeniu przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i obsyp cukrem pudrem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.