Tłusty czwartek niektórzy zaczęli świętować już po północy. Kolejki, które kierują się do cukierni i sklepów są tak długie, że czekając w nich trzeba uzbroić się w cierpliwość. W niektórych lokalach już brakuje przysmaków, a to oznacza, że warto wziąć sprawy w swoje ręce. Jak? Przygotowując pączki własnoręcznie.
Pani Gosia podzieliła się z nami swoją rodzinną recepturą na pulchne i mięciutkie pączki. Zdradziła jakiego składnika używa, aby były jeszcze smaczniejsze. Jak sama stwierdziła
Pączki bez niego są nijakie. Testowałam w rodzinie wiele przepisów, ale tylko ten się sprawdził.
Okazuje się, że zagadkowym produktem jest mielony twaróg. To właśnie on sprawia, że frykas jest odpowiednio wilgotny i wyróżnia się niezastąpionym smakiem.
Przepis na pączki serowe
Składniki
- 500 g mielonego twarogu z wiaderka,
- 400 g mąki tortowej,
- 4 żółtka,
- 150 ml mleka,
- pół szklanki drobnego cukru,
- 4 łyżki śmietany 18%,
- 25 g świeżych drożdży,
- łyżka spirytusu,
- olej do smażenia,
- cukier puder do dekoracji.
Zobacz wideo
Przepis na pieczone oponki
OFERTY AVANTI24.PL: W tych butach przechodzisz całą wiosnę! Wygodne, stylowe i pasują do wszystkiego
Sposób przygotowania
- Do rondelka wlej mleko, dodaj 2 łyżki cukru i delikatnie zagotuj. Do ciepłego płynu dodaj rozdrobnione świeże drożdże. Zamieszaj, na koniec dodaj 3 łyżki mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- W misce umieść twaróg, śmietanę, dodaj przesianą przez sitko mąkę i resztę cukru. Wszystko wymieszaj do połączenia składników. Na koniec wlej spirytus i wcześniej przygotowany zaczyn, dokładnie wyrabiaj do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe przykryj czystą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
- Po tym czasie stolnicę oprósz mąką i wyjmij na nią ciasto. Wyrabiaj ponownie przez chwilę i podziel je na mniejsze kawałki. Z każdego uformuj kulki i odkładaj je na blaszkę. Gdy przygotujesz kulki z całego ciasta, przykryj je i pozostaw ponownie pod przykryciem na kolejne 45 minut.
- W czasie wyrastania wlej olej do garnka i podgrzej go. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący wrzucaj do niego pączki i smaż z każdej strony na złoty kolor.
- Po wysmażeniu przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i obsyp cukrem pudrem.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl