Obieranie jajek to zmora? Tomasz Strzelczyk pokazał świetny trik. Dzięki niemu zrobisz to bardzo szybko

Obieranie jajek na twardo bywa wyjątkowo uciążliwe, zwłaszcza jeśli ugotowaliśmy świeży produkt. Trudno jest zdjąć skorupkę, a delikatne ściąganie skorupki znacznie wydłuża cały proces. Okazuje się, że jest na to rada. Tomasz Strzelczyk przedstawił pewien trik.
Zobacz wideo O czym informują oznaczenia na jajkach i jak wybrać jajo idealne?

Obieranie jajek na twardo bywa irytujące, zwłaszcza jeśli przygotowujemy sałatkę warzywną lub inne danie, w którym jednym z głównych składników są właśnie jaja. Powolne skubanie skorupek, tak aby nie uszkodzić białka, przemienia się w długi i nieznośny proces. Jak tego uniknąć?

Trik Tomasza Strzelczyka na obieranie jajek. Wypróbuj koniecznie!

Tomasz Strzelczyk to kucharz znany z prowadzonego przez siebie kanału na YouTubie o nazwie "Oddasz Fartucha". Na co dzień dzieli się przeróżnymi przepisami, które przypadły do gustu wielu Polaków. Tym razem jednak zdradził pewien trik, który ułatwia funkcjonowanie w kuchni. Chodzi o szybkie obieranie jajek na twardo. Dzięki temu nie będzie trzeba ich skubać, a cała czynność stanie się prosta.

Strzelczyk na nagraniu udostępnionym także na Instagramie pokazuje, w jaki sposób prawidłowo ugotować jajka na twardo. Do dużego rondla, w którym wrze już woda, wsypuje sól. Następnie za pomocą łyżki wkłada surowe jajka. Kucharz nadmienia, że idealne jajka na twardo to te, które od momentu ponownego wrzenia wody gotujemy przez sześć i pół minuty. 

Aby obieranie jajek na twardo było proste, po czterech minutach gotowania wyciągamy jajko łyżką. Za pomocą drugiej łyżki delikatnie uderzamy w jajo i wkładamy je ponownie do wody. Ten trik sprawi, że skorupka z jajek będzie obierać się bez żadnego problemu.

 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jajka na twardo. Ile gotować i z czym zjeść?

Kiedy mamy ochotę na zdrowe śniadanie, często zastanawiamy się ile gotować jajka na twardo, aby były idealne. Ważne, by nie przesuszyć żółtka oraz, aby nie uzyskać zbyt płynnej konsystencji. Można wykorzystać patent Tomasza Strzelczyka. Jest jednak jeszcze inna wskazówka. Do gotującej się wody wkładamy jajka o temperaturze pokojowej. Nie czekamy, aż ponownie zacznie wrzeć woda. Jajka na twardo gotujemy przez 8 minut. To wszystko. Proste, prawda?

Jajka na twardo świetnie smakują jako dodatek do kanapek. Wystarczy dodać listek sałaty, pomidora, czy paprykę i mamy śniadanie w wersji wege. Pyszną alternatywą jest sałatka, nie koniecznie z dodatkiem majonezu. Wykorzystajmy roszponkę, tuńczyka, nieco gruszki i jajko. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy i gotowe. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.