-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić naleśniki, żeby były jędrne i elastyczne? Zapomnij o mleku - inny napój sprawi, że będą najlepsze na świecie
Jak zrobić naleśniki, żeby były jędrne i elastyczne? Zapomnij o mleku - inny napój sprawi, że będą najlepsze na świecie
Naleśniki to bez wątpienia jeden z najlepszych i najbardziej uniwersalnych przepisów. Pasują na każdą okazję i każdy posiłek, ale trzeba jeszcze wiedzieć, jak je zrobić, by były jędrne i elastyczne. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić na najlepsze naleśniki. Mleka nawet nie wyjmuj z lodówki - nie będzie potrzebne.
Więcej przepisów na pyszne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na naleśniki zna chyba każdy. A co powiecie na bardzo delikatne, jędrne naleśniki, które z łatwością się składają i nie pękają? Efekt perfekcyjnego naleśnika uzyskasz z użyciem maślanki. To będzie prawdziwa uczta.
Najlepsze naleśniki - przepis z maślanką
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa
- 1,5 szklanki maślanki
- 0,5 szklanki wody mineralnej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj jajka, maślankę, szczyptę soli oraz wodę i zmiksuj całość na gładką masę. Na koniec dodaj tłuszcz.
- Miskę z ciastem odłóż na kwadrans, by gluten zawarty w mące spęczniał i "skleił" całość. Dzięki temu naleśniki wychodzą elastyczne.
- Przygotuj patelnię i lekko natłuść ją masłem lub olejem. Możesz to zrobić za pomocą pędzelka. Kiedy patelnia będzie już dobrze rozgrzana, za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. Smaż na umiarkowanym ogniu z obu stron, aż apetycznie się zezłocą i powstaną ciemniejsze plamki.
Tak przygotowane naleśniki są fantastyczne zarówno na słono, jak i na słodko. Będą idealne także do krokietów i innych "zawijasów".