Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ziemniaki to w naszej tradycyjnej kuchni ważny składnik, na którym bazuje wiele dań, wypieków i przekąsek. Podobnie jest w kuchni czeskiej, która również uchodzi za bogatą w swojskie smaki i apetyczne kolory. Z sąsiadami łączy nas jeden przepis - placki ziemniaczane, jednak ich skład nieco się różni od tego, który znamy.
Placki ziemniaczane po czesku są wręcz znakomite - charakteryzują się niebywałą chrupkością, perfekcyjnie wyważonymi smakami i treściwą dawką swojskich składników. Jak się okazuję, przepis naszych sąsiadów nieco się różni od tego, który gości na naszych stołach. Wszystko przez jeden składnik, który całkowicie zmienia danie.
Czeska receptura na placki ziemniaczane oczywiście bazuje na ziemniakach, jednak na liście produktów figuruje jeszcze jeden ważny produkt. Mowa tu o boczku, który nie tylko sprawia, że danie jest o wiele bardziej aromatyczne i smaczne, ale i konkretne i treściwe. Wystarczy dodać jeszcze majeranek i czosnek, by stworzyć prawdziwą ucztę dla wszystkich zmysłów.
Składniki:
Sposób przygotowania: