Krupnik na tym mięsie to zupa młodości. Jak go zrobić, by był zdrowy i smaczniejszy? Podroby to zapomniany skarb

Zazwyczaj krupnik gotujemy na kurczaku, czasem na żeberkach, ale dziś mamy dla ciebie zupełnie inną propozycję. Podroby to trochę już zapomniany skarb polskiej kuchni, a wielka szkoda, bo są zdrowe i odpowiednio przyrządzone mogą być pyszne, dokładnie tak, jak krupnik ugotowany właśnie na podrobach.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Niektórzy nie mają miłych wspomnień z podrobami, najczęściej dlatego, że pierwszy kontakt z serduszkami, czy żołądkami był w szkolnej stołówce, gdzie niestety - często były traktowane "na odwal się". Prawda jest jednak taka, że odpowiednio przygotowane podroby mogą naprawdę świetnie smakować, a dziś udowodnimy to wam przepisem na krupnik.

W podrobach jest całe mnóstwo witamin i wartości odżywczych, do tego są względnie tanie, dlatego taka wersja krupniku będzie nie tylko trochę bardziej budżetowa, ale również zdrowsza i naprawdę smaczniejsza. Jeśli chcesz dołożyć sobie zdrowia i urody w postaci zastrzyku kolagenu, dołóż garść kurzych łapek - będzie palce lizać.

Pyszny krupnik na podrobach - przepis na budżetową i zdrowszą wersję

Składniki:

  • ok. 400 g serc drobiowych
  • 300 g wątróbki z kurczaka lub indyka
  • ok. 400 żołądków drobiowych
  • opcjonalnie: 6-8 kurzych łapek
  • 1 niepełna szklanka kaszy jęczmiennej
  • pęczek włoszczyzny
  • kilka ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • koperek lub natka pietruszki
  • opcjonalnie: kilka suszonych grzybków

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie podroby porządnie oczyść, jeśli kawałki są duże - przekrój je. Następnie włóż do garnka i zalej wodą, najlepiej zimną. Zagotuj na wolnym ogniu i zbierz szumowiny. 
  2. Włoszczyznę obierz, oczyść i pokrój na kawałki (pora włóż w całości). Cebulę opal nad palnikiem i dołóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Na tym etapie dodaj także kilka suszonych grzybków, jeśli ich używasz. Gotuj na wolnym ogniu, mięso zacznie robić się miękkie. 
  3. Gdy mięso będzie już miękkie, wyłów je łyżką cedzakową i pokrój w paski (jeśli używasz kurzych łapek, nie musisz ich wyławiać, chociaż podsmażone na patelni dobrze smakują). Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej łyżkę masła. Dodaj pokrojone mięso i podsmażaj chwilę, a kiedy poszczególne kawałki zaczną się rumienić, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i szczyptę kurkumy.
  4. Kiedy mięso się podsmaża, do zupy wsyp kaszę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i dopraw solą. Dołóż podsmażone mięso i gotuj całość na niewielkim ogniu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie. 
  5. Krupnik podawaj gorący, udekorowany posiekaną zieleniną, najlepiej w towarzystwie kromki świeżego chleba. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.