Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Niektórzy nie mają miłych wspomnień z podrobami, najczęściej dlatego, że pierwszy kontakt z serduszkami, czy żołądkami był w szkolnej stołówce, gdzie niestety - często były traktowane "na odwal się". Prawda jest jednak taka, że odpowiednio przygotowane podroby mogą naprawdę świetnie smakować, a dziś udowodnimy to wam przepisem na krupnik.
W podrobach jest całe mnóstwo witamin i wartości odżywczych, do tego są względnie tanie, dlatego taka wersja krupniku będzie nie tylko trochę bardziej budżetowa, ale również zdrowsza i naprawdę smaczniejsza. Jeśli chcesz dołożyć sobie zdrowia i urody w postaci zastrzyku kolagenu, dołóż garść kurzych łapek - będzie palce lizać.
Pyszny krupnik na podrobach - przepis na budżetową i zdrowszą wersję
Składniki:
- ok. 400 g serc drobiowych
- 300 g wątróbki z kurczaka lub indyka
- ok. 400 żołądków drobiowych
- opcjonalnie: 6-8 kurzych łapek
- 1 niepełna szklanka kaszy jęczmiennej
- pęczek włoszczyzny
- kilka ziemniaków
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, szczypta kurkumy (opcjonalnie)
- koperek lub natka pietruszki
- opcjonalnie: kilka suszonych grzybków
Sposób wykonania:
- Wszystkie podroby porządnie oczyść, jeśli kawałki są duże - przekrój je. Następnie włóż do garnka i zalej wodą, najlepiej zimną. Zagotuj na wolnym ogniu i zbierz szumowiny.
- Włoszczyznę obierz, oczyść i pokrój na kawałki (pora włóż w całości). Cebulę opal nad palnikiem i dołóż do garnka. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę soli. Na tym etapie dodaj także kilka suszonych grzybków, jeśli ich używasz. Gotuj na wolnym ogniu, mięso zacznie robić się miękkie.
- Gdy mięso będzie już miękkie, wyłów je łyżką cedzakową i pokrój w paski (jeśli używasz kurzych łapek, nie musisz ich wyławiać, chociaż podsmażone na patelni dobrze smakują). Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej łyżkę masła. Dodaj pokrojone mięso i podsmażaj chwilę, a kiedy poszczególne kawałki zaczną się rumienić, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz i szczyptę kurkumy.
- Kiedy mięso się podsmaża, do zupy wsyp kaszę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i dopraw solą. Dołóż podsmażone mięso i gotuj całość na niewielkim ogniu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
- Krupnik podawaj gorący, udekorowany posiekaną zieleniną, najlepiej w towarzystwie kromki świeżego chleba.