Znana prezenterka pokazała, jak zrobić wieniec idealny na ostatki. Wprost palce lizać

Najbliższe dni są idealnym momentem na wykorzystanie ostatków w najlepszy możliwy sposób przygotowując smaczne potrawy. Aby spędzić ten czas przy dobrym jedzeniu proponujemy recepturę na drożdżowy wieniec prosto od prezenterki telewizyjnej.

Ewa Wachowicz bardzo często dzieli się swoimi autorskimi przepisami na smaczne i pożywne dania. Odtwarza również tradycyjne potrawy, które każdy zna i się nimi zajada. W programie "Ewa Gotuje" prezentuje jak przygotować najsmaczniejsze propozycje i jak urozmaicić sobie wolny czas gotowaniem. W jednym z odcinków zaprezentowała przepis na drożdżowy wieniec idealny na ostatki. Jego przygotowanie jest czasochłonne jednak smak, który uzyskamy przy wypieczeniu z pewnością jest tego wart.

Przepis na wieniec drożdżowy Ewy Wachowicz

Składniki na ciasto

  • 400 g mąki,
  • 70 g drobnego cukru,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 200 ml mleka,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko.

Składniki na lukier

  • cukier puder,
  • sok z cytryny.
Zobacz wideo Truskawkowe drożdżówki z płatkami

OFERTY AVANTI24.PL: W tych butach przechodzisz całą wiosnę! Wygodne, stylowe i pasują do wszystkiego

Składniki na nadzienie

  • 400 g tłustego twarogu w kostce,
  • 40 g masła,
  • 2 łyżki drobnego cukru,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1 żółtko.

Sposób przygotowania

  1. Mleko wlej do rondelka, wrzuć masło i zagotuj do rozpuszczenia.
  2. Mąkę przesiej przez sitko do miski. Na środku zrób dołeczek i wsyp do niego cukier i pokruszone drożdże. Wlej ciepłe mleko i odstaw na około 30 minut, by zaczyn mógł popracować.
  3. Po tym czasie wbij jajko i dokładnie wyrób na gładką masę. Kiedy ciasto będzie odchodzić od miski i dłoni zostaw je na kolejne 45 minut pod przykryciem w ciepłym miejscu. W czasie powinno podwoić swoją objętość.
  4. Gdy ciasto rośnie do drugiej miski przełóż twaróg, dodaj miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, cynamon i żółtko. Całość rozgnieć i wymieszaj za pomocą widelca.
  5. Wyrośnięte ciasto przełóż na obsypaną mąką stolnicę lub blat i rozwałkuj na prostokąt. Na całości rozsmaruj farsz. Brzegi zostaw bez nadzienia, lecz posmaruj je roztrzepanym białkiem.
  6. Ciasto zwiń jak roladę, końcówki sklej. Powstały wałek przekrój wzdłuż na pół. Następnie przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Zapleć i zawiń na kształt wieńca. Wierzch posmaruj resztą białka.
  7. Piekarnik rozgrzej do 30°C i wstaw do niego ciasto, aby lekko podrosło. Następnie podnieś temperaturę do 170°C i piecz na złoty kolor przez około 45 minut.
  8. Po wystudzeniu wieniec udekoruj lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.