Omlet - przepis na szybkie śniadanie. Jak go zrobić, by się nie przypalił ani nie rozlał? Przyda się trik z pokrywką

Omlet to zaraz obok jajecznicy najlepszy i najsmaczniejszy pomysł na szybkie śniadanie z jajkami w roli głównej. Przepis jest teoretycznie prosty, ale bywa tak, że omlet nam się przypala, lub rozlewa podczas przewracania na drugą stronę. Nie musisz się z tym patyczkować - podpowiemy, jak zrobić omlet idealny bez przewracania na drugą stronę.

Więcej przepisów na śniadania z jajek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Omlet to po prostu roztrzepane jajka z dodatkami lub bez, usmażone na patelni i podane w sposób wytrawny lub na słodko. Przepis jest banalny, a smak i tekstura omletu będą się różnić w zależności od tego, z ilu jajek robimy omlet, czy dodajemy mleko i mąkę, a także jak długo roztrzepujemy jajka (im dłużej, tym omlet będzie bardziej delikatny i puszysty). Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepsze śniadanie z jajek bez przypalania, rozlewania i czarowania przy obrocie na drugą stronę. Wystarczy omlet smażyć na małym ogniu pod przykryciem - wówczas białko z wierzchu szybciej zetnie się pod wpływem temperatury, a spód nie zdąży się jeszcze przypalić. Do tego ulubione dodatki i mamy śniadanie jak marzenie. 

Omlet - przepis na szybkie śniadanie z jajek

Składniki:

  • 3 średnie jajka
  • płaska łyżka kwaśnej śmietany
  • płaska łyżeczka mąki (opcjonalnie)
  • ulubione przyprawy (jeśli robisz omlet na słodko, wystarczy cukier)
  • masło klarowane do smażenia
  • ulubione dodatki (wędlina, ser, cebula, pieczarki itp)

Sposób wykonania:

  1. Jeśli chcesz przygotować omlet z wytrawnymi dodatkami, najpierw podsmaż je na patelni, szczególnie jeśli używasz pieczarek, wędliny lub cebuli. Dodatki pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle klarowanym. Następnie odłóż na bok. 
  2. Do miski wbij jajka i roztrzep je widelcem lub mikserem. Dodaj szczyptę soli i śmietanę oraz cukier, jeśli robisz omlet na słodko. Dodaj także mąkę, jeśli jej używasz (nie jest to konieczne).
  3. Patelnię lekko nasmaruj masłem klarowanym i porządnie rozgrzej. Do miski z jajkami dodaj podsmażone dodatki, wymieszaj i całość wylej na gorącą patelnię. Następnie przykryj ją pokrywką i smaż na średniej mocy palnika, aż białko z zewnątrz się zetnie. 
  4. Tak przygotowany omlet nie wymaga obracania - przełóż go prosto na talerz i zajadaj ze smakiem. 
Więcej o: