Czy można jeść ziemniaki, w których są rdzawe plamy? Szpitalem raczej się nie skończy, ale gościom ich nie podawaj

Znasz to? Obierasz sobie spokojnie ziemniaki na obiad i widzisz ciemnobrązową plamkę. Obierasz dalej, a tu kolejna i kolejna. Kroisz ziemniaka na pół i widzisz całą galaktykę mniejszych i większych kropek. Co teraz? Wykroić je czy wrzucić ziemniaka? Jedno jest pewne - na wszelki wypadek nie serwuj teściowej ziemniaków z plamami. Szpitalem raczej się nie skończy, ale niesmak pozostanie.

Więcej ciekawostek kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Cała Polska ziemniakami stoi i chyba każdy zgodzi się, że nie ma bardziej uniwersalnego warzywa. Oprócz niezliczonych potraw bazujących na ziemniakach trzeba dodać jego dostępność i walory zdrowotne - ziemniak jest idealnym warzywem dla osób na diecie, ponieważ w 100 g ugotowanych ziemniaków jest tylko ok. 76 kcal. Niestety - ziemniaki jak ludzie także chorują, chyba najpopularniejsza choroba ziemniaka jest widoczna dopiero po obraniu bulwy - chodzi o rdzawą plamistość.

Rdzawa plamistość ziemniaka. Co to jest i skąd się bierze?

Kiedy podczas obierania ziemniaków na powierzchni bulwy widzisz ciemnobrązowe lub rdzawe plamki, masz do czynienia z rdzawą plamistością ziemniaka. To defekt, który powstaje poprzez obumieranie komórek w środku bulwy. Plamistość może występować we wszystkich rejonach uprawy ziemniaków, a jej wzmożone występowanie obserwuje się podczas suchych lat, a także anomalii opadowych. Niestety ziemniaki uprawiane na podłożu piaszczystym i pozbawionym dostatecznej zawartości wapnia także najprawdopodobniej zachorują.

Rdzawej plamistości można zapobiegać - rolnicy stosują specjalne nawozy, które uzupełniają niedobory pierwiastków w glebie. Innym sposobem jest po prostu rezygnacja z upraw na piaszczystych, gliniastych glebach, lub takich, które mają odczyn zasadowy.

Czy można jeść ziemniaki, w których są rdzawe plamy?

Ziemniak zaatakowany rdzawą plamistością nie jest trujący (oczywiście po obróbce - nie wolno spożywać ziemniaków na surowo). Jednak ze względów estetycznych i smakowych mniejsze plamy należy odkroić, a jeżeli zainfekowana jest cała bulwa - niestety nadaje się jedynie do kosza. 

Dlaczego zatem trzeba wyrzucać ziemniaki z plamami lub wycinać, skoro nie są trujące? Odpowiedź jest bardzo prosta - miejsca w bulwie dotknięte chorobą po ugotowaniu twardnieją, są gorzkie i zwyczajnie nieestetyczne. Niestety - rdzawe zmiany często umiejscawiają się w samym środku bulwy i zainfekowany ziemniak na pierwszy rzut oka wygląda zdrowo. Rdza wychodzi dopiero podczas tłuczenia ziemniaków lub - co gorsza, podczas jedzenia (legenda głosi, że rdza w ziemniakach pozbawiła wielu jedzących fragmentów uzębienia). Dlaczego jeśli zauważymy, że nasze ziemniaki są zaatakowane przez rdzawą plamistość, nie wyrzucajmy do kosza całej siatki - może okazać się, że wystarczy tylko wyskrobać ostrym nożykiem kilka defektów i cieszyć się ulubionymi daniami. 

Źródła: http://ziemniak-bonin.pl/, https://www.yara.pl/

Więcej o: