Żurek - przepis na aromatyczną, staropolską zupę o wyrazistym smaku. Wszyscy będą prosili o dokładkę

Przedstawiamy przepis na żurek, czyli aromatyczną zupę, która charakteryzuje się wyraźnym smakiem i aromatem. Do jej przygotowania wystarczy włoszczyzna, biała kiełbasa i żur. Gotową potrawę warto udekorować jajkami i natką pietruszki.

Żurek to jedna z tradycyjnych zup, która wywodzi się z kuchni śląskiej. Jej nazwa pochodzi z niemieckiego "sauer", czyli kwaśny, zakwaszony. Ta aromatyczna, kremowa potrawa pełna smaku zwykle podawana jest w Wielkanoc. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby przygotować ją też przy innych okazjach. Oprócz białej kiełbasy można dodać do niej boczku wędzonego, który sprawi, że będzie jeszcze lepsza. 

Zobacz wideo Jak zachęcić niejadka do jedzenia?

Żurek - przepis na tradycyjne staropolskie danie

Składniki:

  • pół litra żuru,
  • kilka ziemniaków,
  • cztery białe kiełbasy,
  • cebula,
  • korzeń pietruszki,
  • ćwierć selera,
  • trzy marchwie,
  • natka pietruszki,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • jajka ugotowane na twardo do podania.

Tradycyjna zupa sprawdzi się nie tylko w Wielkanoc

Żurek najlepiej jest podawać z dodatkiem jajek ugotowanych na twardo i pajdą chleba. Aby uzyskać idealny smak, warto dodać odpowiednią ilość majeranku, soli i pieprzu. 

Przygotowanie:

  1. Umyj, obierz i pokrój warzywa. Cebulę opal na palniku. Gotuj włoszczyznę przez około pół godziny, dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Następnie wrzuć do zupy pokrojone ziemniaki i białą kiełbasę w całości - gotuj całość przez około czterdzieści minut.
  3. Dodaj żur do gotującej się zupy. Wymieszaj całość i gotuj kolejny kwadrans na małym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw porządnie zupę majerankiem, solą i pieprzem.
  4. Na koniec wyjmij z zupy kiełbasę, pokrój na plasterki i z powrotem dodaj je do zupy.
  5. Ugotowane jajka pokrój w ćwiartki i udekoruj nimi żur podany w talerzu.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.