Przepis na brownie - ciacho, w którym się zakochasz. Będzie wilgotne i gliniaste, ale nasącz je przysmakiem piratów

Chyba nie ma bardziej kuszącego deseru niż kremowe, intensywne brownie. Przepis na to uwodzicielskie ciacho jest bardzo prosty, głównym składnikiem jest oczywiście gorzka czekolada, ale istnieje pewien sposób na dodanie ciastu wyjątkowego, zadziornego charakteru. Przyda się ulubiony napój kapitana Jacka Sparrowa. Chodzi oczywiście o czarny rum.

Więcej przepisów na pyszne desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Czekoladowe brownie to idealny sposób na szybką poprawę humoru w dni taki jak ten. Przepis jest banalny, a wykonanie zajmuje niewiele czasu. Każdy kawałek tego czekoladowego ciasta to jak brama do krainy kulinarnych rozkoszy, a dodatek rumu sprawi, że ten przepis na stałe zagości wśród sztandarowych wypieków w twoim domu. 

Przepis na brownie - czekoladowy zawrót głowy w kilku krokach

Składniki:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 200 g cukru
  • 5 dużych jajek
  • 200 g masła
  • ok. 160 g mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka mleka
  • 3 pełne łyżki kakao
  • 1 mały kieliszek czarnego rumu (50 ml)

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek i wkrusz do niego czekoladę. Dodaj masło oraz mleko i całość podgrzewaj an minimalnym ogniu, co chwile  mieszając. 
  2. Kiedy masa się rozpuszcza, zajmij się jajkami. Wbij je do miski i wsyp cukier. Za pomocą miksera utrzyj całość na jasny, puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj kakao oraz mąkę przesianą przez drobne sito. Masę wymieszaj szpatułką. 
  3. Do masy z mąki i jajek ostrożnie wlej rozpuszczoną czekoladę z mlekiem i masłem oraz dolej rum. Krótko wymieszaj, by składniki się połączyły. 
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Następnie wlej do niej cisto i lekko wyrównaj wierzch szpatułką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 45-50 minut. Po upieczeniu udekoruj polewą czekoladową. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.