-
Haps
-
Jak przygotować
- Przepis na kartoflankę, czyli idealną zupę na zimę. Najlepiej wyjdzie z tymi kilkoma dodatkami
Przepis na kartoflankę, czyli idealną zupę na zimę. Najlepiej wyjdzie z tymi kilkoma dodatkami
Przedstawiamy przepis na kartoflankę, czyli zupę, która doskonale sprawdzi się zimą. Aromatyczna, pożywna, pełna bogatego smaku będzie świetnym rozwiązaniem w różnych okolicznościach. Najlepiej smakuje z dodatkiem majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego.
Kartoflanka to bardzo pożywna zupa na bazie wędzonego mięsa i warzyw. Aby miała wyjątkowy smak, należy dodać do niej odpowiednią ilość przypraw. Sprawdzą się majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie wam więcej niż godzinę. Do zupy dobrze jest przygotować zasmażkę z masła i mąki pszennej.
Zobacz wideo
Czy słodycze rzeczywiście są tak złe? Dietetyczki rozwiewają wszelkie wątpliwości
Przepis na kartoflankę. Tradycyjne danie - idealne na zimowe wieczory
Składniki:
- dwa litry bulionu warzywnego,
- kilogram ziemniaków,
- trzy marchewki,
- korzeń pietruszki,
- ćwierć selera,
- dwie duże cebule,
- ćwierć kilo wędzonego boczku,
- około 200 g wędzonej kiełbasy,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- majeranek,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka masła,
- łyżka mąki pszennej.
Kartoflanka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją w mniej niż godzinę
Przygotowanie:
- Umyj, obierz i pokrój warzywa. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę. W garnku rozpuść odrobinę masła i podsmaż na nim kiełbasę z boczkiem. Do mięsa dodaj posiekane warzywa i smaż całość przez kolejne kilka minut.
- Zalej całość bulionem, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj zupę na małym ogniu przez około dwadzieścia minut. Przed końcem gotowania przypraw zupę majerankiem.
- Rozpuść masło na patelni i zeszklij na nim pokrojone cebule. Następnie dodaj mąkę i smaż dalej, aż powstanie zasmażka o złocistej barwie. Do patelni wlej pół szklanki zupy i wymieszaj dokładnie całość. Połącz zasmażkę z zupą i gotuj całość przez kolejne kilka minut. Pod koniec gotowania dodaj soli i pieprzu do smaku.
Smacznego!
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl