Przepis na kartoflankę, czyli idealną zupę na zimę. Najlepiej wyjdzie z tymi kilkoma dodatkami

Przedstawiamy przepis na kartoflankę, czyli zupę, która doskonale sprawdzi się zimą. Aromatyczna, pożywna, pełna bogatego smaku będzie świetnym rozwiązaniem w różnych okolicznościach. Najlepiej smakuje z dodatkiem majeranku, liścia laurowego i ziela angielskiego.

Kartoflanka to bardzo pożywna zupa na bazie wędzonego mięsa i warzyw. Aby miała wyjątkowy smak, należy dodać do niej odpowiednią ilość przypraw. Sprawdzą się majeranek, liść laurowy i ziele angielskie. Przygotowanie tej potrawy nie zajmie wam więcej niż godzinę. Do zupy dobrze jest przygotować zasmażkę z masła i mąki pszennej.

Zobacz wideo Czy słodycze rzeczywiście są tak złe? Dietetyczki rozwiewają wszelkie wątpliwości

Przepis na kartoflankę. Tradycyjne danie - idealne na zimowe wieczory

Składniki:

  • dwa litry bulionu warzywnego,
  • kilogram ziemniaków,
  • trzy marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • ćwierć selera,
  • dwie duże cebule,
  • ćwierć kilo wędzonego boczku,
  • około 200 g wędzonej kiełbasy,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • majeranek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki pszennej.

Kartoflanka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zrobisz ją w mniej niż godzinę

Przygotowanie:

  1. Umyj, obierz i pokrój warzywa. Kiełbasę i boczek pokrój w kostkę. W garnku rozpuść odrobinę masła i podsmaż na nim kiełbasę z boczkiem. Do mięsa dodaj posiekane warzywa i smaż całość przez kolejne kilka minut.
  2. Zalej całość bulionem, wrzuć liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj zupę na małym ogniu przez około dwadzieścia minut. Przed końcem gotowania przypraw zupę majerankiem. 
  3. Rozpuść masło na patelni i zeszklij na nim pokrojone cebule. Następnie dodaj mąkę i smaż dalej, aż powstanie zasmażka o złocistej barwie. Do patelni wlej pół szklanki zupy i wymieszaj dokładnie całość. Połącz zasmażkę z zupą i gotuj całość przez kolejne kilka minut. Pod koniec gotowania dodaj soli i pieprzu do smaku.  

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.