Biała kiełbasa to królowa wielkanocnych stołów. Dodajemy ją do żurku, jemy na zimno z chrzanem oraz koniecznie święcimy w koszyczku. Warto jednak nieco urozmaicić znane nam smaki i przygotować tę mięsną przekąskę na słodko. Przepis na białą kiełbasę z owocami zrobi furorę w tegoroczne święta. Będzie tak smacznie, że z pewnością zabraknie dokładki.
Przygotowania najlepiej zacząć od pokrojenia składników. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w gruba plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w piórka. Z kolei boczek należy pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę białą płytko nadkrawamy w kilku miejscach.
W dużym naczyniu żaroodpornym układamy białe kiełbaski. Mięso przykrywamy pokrojonymi składnikami cebulą i boczkiem. Dodajemy również suszoną żurawinę, a całość zalewamy sokiem jabłkowym wymieszanym z musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 45-50 minut w 180 st. na grzaniu góra dół. Po tym czasie zdejmujemy ostrożnie folię (najlepiej szczypcami) i pieczemy kolejne 35 minut. Na około 15 minut przed końcem dodajemy do naczynia z kiełbasą pokrojone jabłka.
Kiełbasę możemy jeść od razu po wystudzeniu. Będzie świetnie komponować się z purée ziemniaczanym i ćwikłą. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl