Zaskocz swoich gości na Wielkanoc. Przepis na białą kiełbasę z owocami. Upieczesz ją w mniej niż dwie godziny

Choć aura z oknem nie jest jeszcze wiosenna, a w kalendarzu nadal nieubłaganie widzimy luty, nic nie stoi na przeszkodzie, by zacząć rozmyślać o nadchodzących świętach. W tym roku postaw na urozmaicenie świątecznego stołu i wypróbuj przepis na białą kiełbasę z owocami. Goście będą zachwyceni.

Biała kiełbasa to królowa wielkanocnych stołów. Dodajemy ją do żurku, jemy na zimno z chrzanem oraz koniecznie święcimy w koszyczku. Warto jednak nieco urozmaicić znane nam smaki i przygotować tę mięsną przekąskę na słodko. Przepis na białą kiełbasę z owocami zrobi furorę w tegoroczne święta. Będzie tak smacznie, że z pewnością zabraknie dokładki.

Składniki:

  • 2 kg białej kiełbasy,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 4 duże jabłka,
  • 2 duże cebule,
  • 100 g suszonej żurawiny,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 250 ml soku jabłkowego,
  • sól i pieprz.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Przepis na białą kiełbasę z owocami. Będzie smakować obłędnie

Przygotowania najlepiej zacząć od pokrojenia składników. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w gruba plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w piórka. Z kolei boczek należy pokroić w drobną kostkę. Kiełbasę białą płytko nadkrawamy w kilku miejscach. 

W dużym naczyniu żaroodpornym układamy białe kiełbaski. Mięso przykrywamy pokrojonymi składnikami cebulą i boczkiem. Dodajemy również suszoną żurawinę, a całość zalewamy sokiem jabłkowym wymieszanym z musztardą. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 45-50 minut w 180 st. na grzaniu góra dół. Po tym czasie zdejmujemy ostrożnie folię (najlepiej szczypcami) i pieczemy kolejne 35 minut. Na około 15 minut przed końcem dodajemy do naczynia z kiełbasą pokrojone jabłka. 

Kiełbasę możemy jeść od razu po wystudzeniu. Będzie świetnie komponować się z purée ziemniaczanym i ćwikłą. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA