Co jeść w Środę Popielcową? Poznaj trzy pomysły na tradycyjne postne dania z kilku składników

Środa Popielcowa rozpoczyna okres Wielkiego Postu, który jest szczególnym czasem skupienia i refleksji dla katolików. W Środę Popielcową obowiązuje post ścisły, co za tym idzie - tradycyjnie powinno zachować się wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Co jeść w Środę Popielcową i kto może jeść mięso w Środę Popielcową? Jadłospis tego dnia nie musi być nudny - oto trzy propozycje na postne, ale smaczne i pożywne dania.

Więcej pomysłów na postne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Dania postne to uśredniając dania bezmięsne - takie właśnie potrawy należy jeść w Środę Popielcową, kierując się tradycją i naukami kościoła katolickiego. Nie znaczy to jednak, że tego dnia (Środa Popielcowa w tym roku wypada 22 lutego) trzeba żyć o chlebie i wodzie. Istnieje całkiem sporo przepisów na dania postne, które mimo braku mięsa w składzie świetnie smakują i nieźle sycą. Jednak nie wszystkich obowiązuje post.

Kto może jeść mięso w Środę Popielcową?

Według zaleceń kościoła katolickiego ścisły post obowiązuje trzy dni w roku - w Środę Popielcową, w Wielki Piątek oraz w Wigilię. Tego dnia zaleca się spożywanie jednego posiłku do syta oraz dwóch "mniejszych". Oczywiście w te dni nie powinno spożywać się mięsa, słodyczy ani alkoholu Jednak dyspensą od spożywania mięsa objęte są osoby, które ukończyły 60 lat, a także dzieci i młodzież do 14 roku życia. Ścisły post nie dotyczy także osób chorych i stosujących konkretne diety. Dla wszystkich innych i tych stosujących się do tradycji mamy kilka przepisów na obiad w Środę Popielcową.

Co jeść w Środę Popielcową?

1. Żur grzybowy

W moim rodzinnym domu w Środę Popielcową, a także w Wielki Piątek, babcia gotowała grzybowy żur. Kwaśny, intensywny w smaku i podawany z ziemniakami do dziś wzbudza we mnie przyjemne wspomnienie. Oto przepis.

Składniki:

  • 2 słoiki suszonych grzybów (ok. 1 l pojemności każdy)
  • 2 butelki zakwasu na żur
  • pęczek włoszczyzny (powinno być sporo marchewki)
  • 3 cebule
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
  • do podania: ugotowane ziemniaki
  • olej lniany rafinowany lub inny roślinny

Sposób wykonania:

  1. Dzień wcześniej namocz suszone grzyby. Skrusz je w dłoniach i zalej zimną wodą. Włóż jedną cebulę pokrojoną na ćwiartki i mocz całą noc. 
  2. Następnego dnia przelej grzyby do garnka razem z wodą, w której się moczyły. Dolej ok. 1,5 litra wody, dołóż 4 listki laurowe, garstkę kulek ziela angielskiego i szczyptę soli. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę. 
  3. Do gotujących się grzybów dodaj warzywa (obrane i oczyszczone). Gotuj dalej na wolnym ogniu, aż będą miękkie. W tym czasie ugotuj ziemniaki.
  4. Dwie cebule pokrój w kostkę i zeszklij na wolnym ogniu na oleju rzepakowym (wcześniej lekko posól olej, by pozbyć się goryczki). Połowę cebuli przełóż do garnka, resztę zostaw na okrasę.
  5. Kiedy grzyby będą już miękkie, wyjmij warzywa, marchewkę pokrój w kostkę i ponownie wrzuć do zupy. Następnie wlej zakwas i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami okraszonymi cebulką.

żurek grzybowyżurek grzybowy Liliya Kandrashevich ;Shutterstock

2. Jajka po tatarsku

Jajka w sosie tatarskim to dla wielu przyjemne wspomnienie z czasów PRL, kiedy to danie stanowiło przysmak na prywatkach i pracowniczych stołówkach. Przepis jest banalny i szybki. 

Składniki:

  • 8 - 10 jajek ugotowanych na twardo (w zależności od wielkości i ilości porcji)
  • 6 ogórków konserwowych
  • 1 mały słoik marynowanych grzybków (można też użyć pieczarek)
  • 1 cebula szalotka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • kwaśna śmietana
  • majonez
  • łyżka ostrej musztardy (opcjonalnie)
  • ugotowane i ostudzone ziemniaki

Sposób wykonania:

  1. Ogórki, grzybki oraz cebulę posiekaj drobną kostkę. Przełóż do miski i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. 
  2. Do miski dodaj koperek, 3 łyżki śmietany oraz 2 łyżki majonezu, oraz musztardę. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  3. Ugotowane jajka pokrój na pół. Każdą połówkę polej sosem tatarskim. Podawaj z ostudzonymi ziemniakami.

Jajka w sosie tatarskim. Zdjęcie ilustracyjneJajka w sosie tatarskim. Zdjęcie ilustracyjne Shutterstock

Ślepe ryby - poznańska klasyka

Ślepe ryby to postna zupa ziemniaczana charakterystyczna dla Wielkopolski. Jest "ślepa", ponieważ nie pływają w niej oczka, które występują w zupach na mięsnym bulionie.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków
  • 2 większe marchewki
  • 2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 cały por
  • kwaśna śmietana
  • łyżka octu (lub więcej, jeśli ktoś lubi)
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek granulowany
  • posiekany koperek lub natka do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Warzywa obierz, umyj, pokrój i włóż do garnka. Dodaj 5-7 kulek ziela angielskiego oraz 4 listki laurowe i płaską łyżkę soli. Zalej zimną wodą i gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  2. Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij z wywaru por oraz przyprawy. 
  3. Zupę zapraw zahartowaną śmietaną i wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami i octem. Gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli chcesz - zblenduj całość na gładki krem. Podawaj z kromką pieczywa lub grzankami.

Wielkopolska zupa postna - ślepe rybyWielkopolska zupa postna - ślepe ryby Radu Sebastian /Shutterstock

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.