Więcej pomysłów na postne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Dania postne to uśredniając dania bezmięsne - takie właśnie potrawy należy jeść w Środę Popielcową, kierując się tradycją i naukami kościoła katolickiego. Nie znaczy to jednak, że tego dnia (Środa Popielcowa w tym roku wypada 22 lutego) trzeba żyć o chlebie i wodzie. Istnieje całkiem sporo przepisów na dania postne, które mimo braku mięsa w składzie świetnie smakują i nieźle sycą. Jednak nie wszystkich obowiązuje post.
Kto może jeść mięso w Środę Popielcową?
Według zaleceń kościoła katolickiego ścisły post obowiązuje trzy dni w roku - w Środę Popielcową, w Wielki Piątek oraz w Wigilię. Tego dnia zaleca się spożywanie jednego posiłku do syta oraz dwóch "mniejszych". Oczywiście w te dni nie powinno spożywać się mięsa, słodyczy ani alkoholu Jednak dyspensą od spożywania mięsa objęte są osoby, które ukończyły 60 lat, a także dzieci i młodzież do 14 roku życia. Ścisły post nie dotyczy także osób chorych i stosujących konkretne diety. Dla wszystkich innych i tych stosujących się do tradycji mamy kilka przepisów na obiad w Środę Popielcową.
Co jeść w Środę Popielcową?
1. Żur grzybowy
W moim rodzinnym domu w Środę Popielcową, a także w Wielki Piątek, babcia gotowała grzybowy żur. Kwaśny, intensywny w smaku i podawany z ziemniakami do dziś wzbudza we mnie przyjemne wspomnienie. Oto przepis.
Składniki:
- 2 słoiki suszonych grzybów (ok. 1 l pojemności każdy)
- 2 butelki zakwasu na żur
- pęczek włoszczyzny (powinno być sporo marchewki)
- 3 cebule
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
- do podania: ugotowane ziemniaki
- olej lniany rafinowany lub inny roślinny
Sposób wykonania:
- Dzień wcześniej namocz suszone grzyby. Skrusz je w dłoniach i zalej zimną wodą. Włóż jedną cebulę pokrojoną na ćwiartki i mocz całą noc.
- Następnego dnia przelej grzyby do garnka razem z wodą, w której się moczyły. Dolej ok. 1,5 litra wody, dołóż 4 listki laurowe, garstkę kulek ziela angielskiego i szczyptę soli. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
- Do gotujących się grzybów dodaj warzywa (obrane i oczyszczone). Gotuj dalej na wolnym ogniu, aż będą miękkie. W tym czasie ugotuj ziemniaki.
- Dwie cebule pokrój w kostkę i zeszklij na wolnym ogniu na oleju rzepakowym (wcześniej lekko posól olej, by pozbyć się goryczki). Połowę cebuli przełóż do garnka, resztę zostaw na okrasę.
- Kiedy grzyby będą już miękkie, wyjmij warzywa, marchewkę pokrój w kostkę i ponownie wrzuć do zupy. Następnie wlej zakwas i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ziemniakami okraszonymi cebulką.
żurek grzybowy Liliya Kandrashevich ;Shutterstock
2. Jajka po tatarsku
Jajka w sosie tatarskim to dla wielu przyjemne wspomnienie z czasów PRL, kiedy to danie stanowiło przysmak na prywatkach i pracowniczych stołówkach. Przepis jest banalny i szybki.
Składniki:
- 8 - 10 jajek ugotowanych na twardo (w zależności od wielkości i ilości porcji)
- 6 ogórków konserwowych
- 1 mały słoik marynowanych grzybków (można też użyć pieczarek)
- 1 cebula szalotka
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- kwaśna śmietana
- majonez
- łyżka ostrej musztardy (opcjonalnie)
- ugotowane i ostudzone ziemniaki
Sposób wykonania:
- Ogórki, grzybki oraz cebulę posiekaj drobną kostkę. Przełóż do miski i dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Do miski dodaj koperek, 3 łyżki śmietany oraz 2 łyżki majonezu, oraz musztardę. Całość wymieszaj i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
- Ugotowane jajka pokrój na pół. Każdą połówkę polej sosem tatarskim. Podawaj z ostudzonymi ziemniakami.
Jajka w sosie tatarskim. Zdjęcie ilustracyjne Shutterstock
Ślepe ryby - poznańska klasyka
Ślepe ryby to postna zupa ziemniaczana charakterystyczna dla Wielkopolski. Jest "ślepa", ponieważ nie pływają w niej oczka, które występują w zupach na mięsnym bulionie.
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 2 większe marchewki
- 2 pietruszki
- pół selera
- 1 cały por
- kwaśna śmietana
- łyżka octu (lub więcej, jeśli ktoś lubi)
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek granulowany
- posiekany koperek lub natka do dekoracji
Sposób wykonania:
- Warzywa obierz, umyj, pokrój i włóż do garnka. Dodaj 5-7 kulek ziela angielskiego oraz 4 listki laurowe i płaską łyżkę soli. Zalej zimną wodą i gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
- Kiedy warzywa będą miękkie, wyjmij z wywaru por oraz przyprawy.
- Zupę zapraw zahartowaną śmietaną i wymieszaj. Dopraw do smaku przyprawami i octem. Gotuj jeszcze 5 minut. Jeśli chcesz - zblenduj całość na gładki krem. Podawaj z kromką pieczywa lub grzankami.
Wielkopolska zupa postna - ślepe ryby Radu Sebastian /Shutterstock