Rodowicz pokazała przepis na carbonarę, a internauci krytykują. Poszło o mięso i sól

Coraz więcej gwiazd postanawia pojawić się w mediach społecznościowych. Na Marylę Rodowicz również przyszedł czas. Na TikToku pokazała jak przygotować carbonarę. Pośród pochlebnych komentarzy, nie mogło zabraknąć i tych, które wytykają błędy. O co poszło? O proporcje i składniki.

Znana od lat piosenkarka Maryla Rodowicz jest symbolem dzieciństwa wielu już dorosłych fanów. Oprócz popularnych piosenek, które śpiewane i puszczane są na imprezach, również można było ją zobaczyć w telewizji. W "Rodzinie zastępczej" grała charakterystyczną rolę cioci Uli, która zapadła wszystkim oglądającym w pamięć.

Biegnący czas sprawił, że social media stały się najpopularniejszym medium, po który sięgają nie tylko młodsze pokolenia, ale też i te starsze. Okazuje się, że nawet największe gwiazdy polskiej sceny pojawiają się w różnych wersjach w internecie. Maryla Rodowicz również postanowiła pokazać się w nowej odsłonie. Na TikToku zaczęła zamieszczać filmiki, które zdradzają przepisy, po które sięga artystka.

W niedawno opublikowanym materiale możemy zobaczyć jak gotuje popularny włoski przysmak. Jest nim spaghetti carbonara, która jak mówi piosenkarka, jest autorskim przepisem jej starszego syna Jaśka. Na filmie krok po kroku można zauważyć jakie produkty i w jakich proporcjach zostały użyte. To właśnie ten aspekt sprawił, że niektórzy zabrali głos. Najwięcej komentarzy odnosiło się do wykorzystywanego mięsa. W przepisie widzimy użytą ukraińską wędzoną słoninę, co nie spodobało się części widzów. Możemy przeczytać

Pancetta to jest boczek. Oryginalnie się używa podgardla dojrzewającego czyli guanciale.
Jako Sycylijka powiem, tylko że do carbonary wyłącznie guanciale.
Jako Włoch powinno się dać podgardle i ser pecorno romano.

Jedni komentowali mięso, inni zauważyli sposób solenia makaronu. W komentarzach odezwały się głosy, które podkreśliły, że sól powinno się dawać do już gotującej się wody. Dodatkowo ilość jej dodawania znacznie różni się od przepisów innych. Jednak na temat osolonej wody Maryla Rodowicz powiedziała

Podobno woda na makaron powinna mieć smak oceanu.
Zobacz wideo Prawdziwe spaghetti carbonara w sześciu krokach

OFERTY AVANTI24.PL: Top 18 sukienek z wyprzedaży! Te modele skradły serca kobiet z branży mody, będziemy nosić je latami!

Przepis na spaghetti carbonara z przepisu "Jasiek" Maryli Rodowicz

Składniki

  • makaron spaghetti,
  • ukraińska solona wędzona słonina,
  • parmezan,
  • 7 żółtek,
  • woda z gotowania makaronu,
  • sól morska,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Słoninę pokrój w większą kostkę. Po pokrojeniu umieść ją na rozgrzanej patelni i smaż do momentu wytopienia tłuszczu. Słonina powinna zrobić się lekko chrupiąca.
  2. Makaron ugotuj w osolonej i gotującej się wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odlej niewielką ilość wody, przyda się ona w kolejnych krokach.
  3. W czasie gotowania przygotuj inne składniki. Parmezan zetrzyj na tarce, żółtka oddziel od białek i umieść je w większej misce.
  4. Do żółtek dodaj parmezan i dokładnie wymieszaj.
  5. Odcedzony makaron podlej niewielką ilością wody z gotowania. Dodaj mieszankę sera z jajkami i dokładnie wymieszaj.
  6. Na koniec makaron przełóż na patelnię gdzie znajdują się skwarki. Wymieszaj wszystkie składniki i przypraw całość pieprzem.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: