Ciasto murzynek - przepis, który przeniesie cię do czasów dzieciństwa. Dosłownie minuta osiem roboty

Ciasto murzynek to pyszny, kakaowy wypiek, który od dziesiątek lat gości na naszych stołach, uwodząc aromatem i smakiem. Przepis jest banalny, a samo wykonanie murzynka zajmuje kilka chwil. O czym należy pamiętać robiąc brownie z PRL-u? Osobno żółtka, osobno białka - wtedy ciasto wyjdzie puszyste i lekkie.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Ciasto murzynek to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych wypieków, które idealnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawki, jak również podczas uroczystości rodzinnych. Przepis jest banalny i dość szybki, jednak nie wolno zapomnieć o jajkach. Nie należy wbijać ich bezpośrednio do ciasta, tylko osobno ubić białka na sztywną pianę. Wówczas cisto będzie delikatniejsze i jeszcze pyszniejsze.

Ciasto muszynek - przepis idealny na każdą okazję

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • ok. 350 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego (lub 1,5, jeśli nie przepadasz za intensywnym aromatem)
  • 5 jajek
  • 3 pełne łyżki kakao
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Do garnka włóż masło. Dodaj kakao, oba cukry oraz wodę i na niewielkim ogniu podgrzej całość. Mieszaj cały czas, a kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, zdejmij garnek z ognia.
  2. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, żółtka oraz masę kakaową. Całość zmiksuj na gładką masę. 
  3. Białka ubij na sztywną pianę. Możesz dodać szczyptę soli. Kiedy piana będzie już sztywna, za pomocą szpatułki wmieszaj ją w ciasto. Uważaj jednak, by nie uszkodzić jej struktury - rób to powoli i delikatnie. 
  4. Przygotuj formę do pieczenia, najlepiej sprawdzi się keksówka. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Murzynka piecz przez ok. 50 minut lub "do suchego patyczka".
  5. Po upieczeniu ostudź w piekarniku. Kiedy ciasto przestygnie, możesz udekorować je polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.
Więcej o: