-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto murzynek - przepis, który przeniesie cię do czasów dzieciństwa. Dosłownie minuta osiem roboty
Ciasto murzynek - przepis, który przeniesie cię do czasów dzieciństwa. Dosłownie minuta osiem roboty
Ciasto murzynek to pyszny, kakaowy wypiek, który od dziesiątek lat gości na naszych stołach, uwodząc aromatem i smakiem. Przepis jest banalny, a samo wykonanie murzynka zajmuje kilka chwil. O czym należy pamiętać robiąc brownie z PRL-u? Osobno żółtka, osobno białka - wtedy ciasto wyjdzie puszyste i lekkie.
Więcej słodkich przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto murzynek to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych wypieków, które idealnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawki, jak również podczas uroczystości rodzinnych. Przepis jest banalny i dość szybki, jednak nie wolno zapomnieć o jajkach. Nie należy wbijać ich bezpośrednio do ciasta, tylko osobno ubić białka na sztywną pianę. Wówczas cisto będzie delikatniejsze i jeszcze pyszniejsze.
Ciasto muszynek - przepis idealny na każdą okazję
Składniki:
- 1 kostka masła
- ok. 350 g mąki pszennej tortowej
- 200 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego (lub 1,5, jeśli nie przepadasz za intensywnym aromatem)
- 5 jajek
- 3 pełne łyżki kakao
- 3/4 szklanki wody
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób wykonania:
- Do garnka włóż masło. Dodaj kakao, oba cukry oraz wodę i na niewielkim ogniu podgrzej całość. Mieszaj cały czas, a kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, zdejmij garnek z ognia.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, żółtka oraz masę kakaową. Całość zmiksuj na gładką masę.
- Białka ubij na sztywną pianę. Możesz dodać szczyptę soli. Kiedy piana będzie już sztywna, za pomocą szpatułki wmieszaj ją w ciasto. Uważaj jednak, by nie uszkodzić jej struktury - rób to powoli i delikatnie.
- Przygotuj formę do pieczenia, najlepiej sprawdzi się keksówka. Wyłóż ją papierem do pieczenia i wlej do niej ciasto. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Murzynka piecz przez ok. 50 minut lub "do suchego patyczka".
- Po upieczeniu ostudź w piekarniku. Kiedy ciasto przestygnie, możesz udekorować je polewą czekoladową lub oprószyć cukrem pudrem.