To rarytas na Środę Popielcową. Może zdeklasować klasyczne kotlety mielone. Wykonanie jest banalne

Środa Popielcowa to czas, który rozpoczyna Wielki Post. Jest to niezwykle ważny okres dla katolików. Dodatkowo w ten dzień obowiązuje post ścisły, a to oznacza, że po niektóre składniki i dania lepiej nie sięgać. Aby ten dzień był pyszny, przedstawiamy propozycję na obiad idealny. Jest szybki, a do tego obłędnie smaczny.

Środa Popielcowa to dzień, w który katolików obowiązuje ścisły post. Oznacza to, że w tym czasie nie powinno spożywać się określonych produktów. Zalicza się do nich przede wszystkim mięso, z wyjątkiem ryb. Dodatkowo mówi się również o tym, aby tego dnia nie jeść zbyt wielu posiłków i zachować wstrzemięźliwość w jedzeniu.

Pomimo obowiązującego postu warto przygotować smaczne i pożywne dania. Naszą propozycją, która jest nie tylko smaczna, lecz także pozbawiona mięsa, są kotleciki śledziowe. Mogą być szybką przekąską lub osobnym posiłkiem.

Przepis na kotlety śledziowe Okrasy

Składniki:

  • 400 g filetów ze śledzia,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 jajka,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 400 g ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, przemyj i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i ubij wraz z masłem na purée. Pozostaw na boku do przestygnięcia.
  2. Natkę pietruszki, papryczkę chili i czosnek drobno posiekaj. Płaty śledzia pokrój na niewielką kostkę.
  3. Wszystkie wcześniej podane składniki dodaj do purée ziemniaczanego i dokładnie zmieszaj. Dodaj jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ponownie wymieszaj do połączenia produktów.
  4. Na płaskim talerzu wysyp bułkę tartą, na patelni rozgrzej tłuszcz.
  5. Za pomocą łyżki formuj niewielkie płaskie kotleciki. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor z dwóch stron na gorącym oleju.
  6. Gotowe wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj w towarzystwie kwaśnej śmietany i świeżego koperku.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.