-
Haps
-
Jak przygotować
- To rarytas na Środę Popielcową. Może zdeklasować klasyczne kotlety mielone. Wykonanie jest banalne
To rarytas na Środę Popielcową. Może zdeklasować klasyczne kotlety mielone. Wykonanie jest banalne
Środa Popielcowa to czas, który rozpoczyna Wielki Post. Jest to niezwykle ważny okres dla katolików. Dodatkowo w ten dzień obowiązuje post ścisły, a to oznacza, że po niektóre składniki i dania lepiej nie sięgać. Aby ten dzień był pyszny, przedstawiamy propozycję na obiad idealny. Jest szybki, a do tego obłędnie smaczny.
Środa Popielcowa to dzień, w który katolików obowiązuje ścisły post. Oznacza to, że w tym czasie nie powinno spożywać się określonych produktów. Zalicza się do nich przede wszystkim mięso, z wyjątkiem ryb. Dodatkowo mówi się również o tym, aby tego dnia nie jeść zbyt wielu posiłków i zachować wstrzemięźliwość w jedzeniu.
Pomimo obowiązującego postu warto przygotować smaczne i pożywne dania. Naszą propozycją, która jest nie tylko smaczna, lecz także pozbawiona mięsa, są kotleciki śledziowe. Mogą być szybką przekąską lub osobnym posiłkiem.
Przepis na kotlety śledziowe Okrasy
Składniki:
- 400 g filetów ze śledzia,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 2 jajka,
- 1 papryczka chili,
- 1 ząbek czosnku,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 400 g ziemniaków,
- 100 g masła,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Zobacz wideo
Kotlety z fasoli, czyli gotowanie vege nie jest trudne
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz, przemyj i ugotuj do miękkości. Następnie odcedź i ubij wraz z masłem na purée. Pozostaw na boku do przestygnięcia.
- Natkę pietruszki, papryczkę chili i czosnek drobno posiekaj. Płaty śledzia pokrój na niewielką kostkę.
- Wszystkie wcześniej podane składniki dodaj do purée ziemniaczanego i dokładnie zmieszaj. Dodaj jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i ponownie wymieszaj do połączenia produktów.
- Na płaskim talerzu wysyp bułkę tartą, na patelni rozgrzej tłuszcz.
- Za pomocą łyżki formuj niewielkie płaskie kotleciki. Każdy kawałek obtocz w bułce tartej i smaż na złoty kolor z dwóch stron na gorącym oleju.
- Gotowe wyłóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawaj w towarzystwie kwaśnej śmietany i świeżego koperku.