Pasta jajeczna to kanapkowy hit! Wielki powrót do smaków dzieciństwa

Pasta jajeczna to prawdziwy rarytas! Któż z nas nie pamięta czasów kiedy jako dzieci jedliśmy pyszne kanapki z jajecznym przysmakiem, posypanym obficie zielonym szczypiorkiem? Aż ślinka cieknie! Sprawdźcie, jak wykonać pastę.

Jak zrobić pastę jajeczną na kanapki? To prostsze niż myślisz

Jak zrobić pastę jajeczną do chleba i nie tylko? Nie jest to trudne zadanie, co ważne nie potrzebujemy do jej przygotowania dużej ilości składników. Pasta jajeczna to prawdziwy przysmak z czasów dzieciństwa. Z odpowiednimi dodatkami możemy ją dowolnie modyfikować. W artykule przedstawiamy kilka jajecznych wariantów śniadaniowych, które mogą przypaść Wam do gustu. Sami oceńcie, który przepis jest najlepszy. 

Pasta jajeczna - przepisy na pyszne śniadanie dla całej rodziny

Chodzi za Tobą pasta jajeczna? Przepisy mogą być tak różne, jak ilość dodatków pasujących do jajek, które wpadną nam do głowy. Jajka są bardzo uniwersalnym produktem, pasującym do wielu smaków. Co więcej, możemy jeść je samodzielnie, z chlebem albo innymi produktami. Jajko dobrze komponuje się z ziołami, rybami i różnymi warzywami.

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Pasta jajeczna z awokado z dodatkiem oliwy - dobra na Wielkanoc i nie tylko

Pasta jajeczna z awokado to świetny pomysł na uroczyste śniadania. Na przykład podczas Wielkanocy bądź Bożego Narodzenia. Pasta dobrze sprawdzi się także podczas codziennego porannego posiłku. Jest pyszna, a do tego naprawdę sycąca. Przez to dostarczy nam mnóstwa energii na cały dzień. Awokado zapewni nam sporą porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Pasta jajeczna - przepis z awokado na święta i nie tylko:

  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 dojrzałe awokado
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • liście bazylii
  • 1 łyżka majonezu

Kanapka z pastą jajecznąKanapka z pastą jajeczną Fot. Pixabay/Pexels

Wykonanie:

  1. Ugotuj jajka na twardo.
  2. Obierz jajka ze skorupek.
  3. Pokrój jajka w kostkę.
  4. Zetrzyj czosnek. Połącz składniki i dokładnie wymieszaj.
  5. Przypraw do smaku.
  6. Umyj dokładnie awokado. Przekrój na pół, usuń pestkę. Wybierz wnętrze. Pokrój w kostkę i zgnieć widelcem.
  7. Dodaj sok z cytryny (lub limonki).
  8. Dołóż majonez i łyżkę oliwy.
  9. Całość wymieszaj i ozdób listkami bazylii.

Pasta jajeczna z tuńczykiem i papryką

Pasta jajeczna z tuńczykiem z dodatkiem papryki i majonezu to przepyszna opcja na wiosenne śniadanie. Ze świeżym chlebem - rozpłynie się w ustach. Przejdźmy zatem do przepisu.

Przepis na pastę jajeczną do wiosennych kanapek:

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka
  • 4 - 5 jajek
  • 1 papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
  • majonez, śmietana - do smaku

Pasta jajecznaPasta jajeczna Cesarz / Shutterstock

Wykonanie:

  1. Jajka umyj, ugotuj na twardo.
  2. Obierz ze skorupek i pokrój w kostkę.
  3. Paprykę umyj, pozbądź się pestek. Pokrój w kostkę.
  4. Odcedź kukurydzę.
  5. Wymieszaj majonez ze śmietaną. Dodaj przyprawy.
  6. Dołóż wszystko do dużej miski. Wymieszaj.

Zobacz też: Jajka faszerowane pieczarkami - ciekawe inspiracje na proste wielkanocne potrawy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.