Ryba na obiad w Środę Popielcową. Magda Gessler robi najlepszego łososia, a kluczem jest wyrazisty sos

Dziś Środa Popielcowa, czyli jeden z ważniejszych dni w roku liturgicznym. Katolicy przywiązują do niego szczególną wagę i jak nakazuje tradycja - powstrzymuja się tego dnia od jedzenia mięsa, za to nie żałują sobie ryb. Dziś mamy dla was przepis na rybę na obiad w Środę Popielcową i nie tylko - pysznego, delikatnego łososia z przepisu Magdy Gessler. Jaki jest sekret jego smaku? Kremowy sos - połączenie miodu i musztardy to strzał w dziesiątkę.

Więcej pomysłów na postne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Pieczony łosoś Magdy Gessler to pomysł zarówno na nowoczesne danie postne, ale także na pyszny, niebanalny obiad, szczególnie kiedy chcesz komuś szczególnie zaimponować (na przykład przyszłej teściowej - sprawdziłam, działa). Przepis jest banalny, a łosoś wychodzi soczysty i delikatny. Kluczem smaku jest lekki, ale jednocześnie wyrazisty sos na bazie miodu, musztardy i białego wina. Nawet w post można smacznie jeść, a oto najlepszy przepis na obiad w Środę Popielcową.

Ryba na obiad w Środę Popielcową - pieczony łosoś Magdy Gessler

Składniki:

  • 4 filety z łososia (mogą być ze skórą)
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 pełne łyżki miodu
  • 3 pełne łyżki musztardy dijon
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • pęczek koperku
  • opcjonalnie: o,5 kg pieczarek i masło do podsmażenia
  • sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Filety osusz, natrzyj odrobiną soli i pieprzu. Następnie włóż do naczynia żaroodpornego skórą do dołu. Naczynie możesz wcześniej natłuścić masłem. 
  2. Przygotuj sos. Do miseczki wlej śmietanę, dodaj miód, musztardę oraz wino i drobno posiekany koperek. 
  3. Pieczarki oczyść i podsmaż na maśle. Kiedy puszczą wodę, lekko je osól. Dodaj je do sosu i całość wymieszaj. Jeśli chcesz pominąć ten krok, twój łosoś będzie równie smaczny.
  4. Przygotowanym sosem zalej rybę i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz pół godziny pod przykryciem, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejny kwadrans. Podawaj z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.