-
Haps
-
Jak przygotować
- Błyskawiczna sałatka na Środę Popielcową. Smakiem bije na głowę jarzynowy klasyk
Błyskawiczna sałatka na Środę Popielcową. Smakiem bije na głowę jarzynowy klasyk
Sałatka jajeczna to poważna konkurencja dla znanej wszystkim jarzynowej. W okresie, w którym zbliżamy się do Wielkanocy może okazać się faworytem na listach przystawek do zrobienia. Wszystko to dzięki dodatkowym składnikom i błyskawicznemu sposobie przygotowania.
Stwierdzenie, że coś jest lepsze niż sałatka zrobiona z jarzyn może okazać się niebezpiecznym posunięciem. Niektórzy tak ją uwielbiają, że mogliby jej kosztować przy każdej możliwej okazji. Jednak warto czasem odejść od reguły i poznać nowe, lecz tak samo dobre smaki.
Propozycją, która może zdeklasować klasyk świąteczny jest sałatka jajeczna. Oprócz wspomnianych jajek ma w sobie seler naciowy, por i ogórki konserwowe. Wszystko to dopełnione jest żółtym serem i sosem śmietanowo-majonezowym. Wykonanie jej nie zajmie 15 minut, a zjedzona zostanie jeszcze szybciej.
Przepis na sałatkę jajeczną
Składniki
- 6 jajek,
- 200 g kukurydzy z puszki,
- pół kostki żółtego sera,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 4 ogórki konserwowe,
- kawałek białej części pora,
- sól,
- pieprz,
- majonez,
- łyżka śmietany 18%.
Zobacz wideo Przepis na śledzia pod szubą
OFERTY AVANTI24.PL: Top 18 sukienek z wyprzedaży! Te modele skradły serca kobiet z branży mody, będziemy nosić je latami!
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na twardo. Aby mieć pewność, że takie wyjdą gotuj je przez około 10-12 minut.
- Po ugotowaniu odstaw je do ostygnięcia, obierz ze skorupek i pokrój w większą kostkę. Przełóż całość do większej miski.
- Ogórki oraz seler również posiekaj w kosteczkę i dodaj do naczynia z jajkiem.
- Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę.
- Por przemyj i pokrój w cienkie krążki. Następnie zalej go wrzątkiem, opłucz, osusz i wrzuć do reszty składników.
- Kukurydzę otwórz i odcedź z zalewy, dodaj do miski ze składnikami.
- W osobnej miseczce połącz 2 łyżki majonezu z 1 łyżką śmietany, dopraw sos pierzem i solą.
- Przygotowany sos wlej do naczynia z warzywami i jajkiem i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub majonezu.
- Przygotowaną sałatkę zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie smaki powinny się z sobą połączyć.
- Sałatkę podawaj ze świeżym pieczywem i obsypaną posiekaną pietruszką.
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl