Błyskawiczna sałatka na Środę Popielcową. Smakiem bije na głowę jarzynowy klasyk

Sałatka jajeczna to poważna konkurencja dla znanej wszystkim jarzynowej. W okresie, w którym zbliżamy się do Wielkanocy może okazać się faworytem na listach przystawek do zrobienia. Wszystko to dzięki dodatkowym składnikom i błyskawicznemu sposobie przygotowania.

Stwierdzenie, że coś jest lepsze niż sałatka zrobiona z jarzyn może okazać się niebezpiecznym posunięciem. Niektórzy tak ją uwielbiają, że mogliby jej kosztować przy każdej możliwej okazji. Jednak warto czasem odejść od reguły i poznać nowe, lecz tak samo dobre smaki.

Propozycją, która może zdeklasować klasyk świąteczny jest sałatka jajeczna. Oprócz wspomnianych jajek ma w sobie seler naciowy, por i ogórki konserwowe. Wszystko to dopełnione jest żółtym serem i sosem śmietanowo-majonezowym. Wykonanie jej nie zajmie 15 minut, a zjedzona zostanie jeszcze szybciej.

Przepis na sałatkę jajeczną

Składniki

  • 6 jajek,
  • 200 g kukurydzy z puszki,
  • pół kostki żółtego sera,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • kawałek białej części pora,
  • sól,
  • pieprz,
  • majonez,
  • łyżka śmietany 18%.
Zobacz wideo Przepis na śledzia pod szubą

OFERTY AVANTI24.PL: Top 18 sukienek z wyprzedaży! Te modele skradły serca kobiet z branży mody, będziemy nosić je latami!

Sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo. Aby mieć pewność, że takie wyjdą gotuj je przez około 10-12 minut.
  2. Po ugotowaniu odstaw je do ostygnięcia, obierz ze skorupek i pokrój w większą kostkę. Przełóż całość do większej miski.
  3. Ogórki oraz seler również posiekaj w kosteczkę i dodaj do naczynia z jajkiem.
  4. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w kostkę.
  5. Por przemyj i pokrój w cienkie krążki. Następnie zalej go wrzątkiem, opłucz, osusz i wrzuć do reszty składników.
  6. Kukurydzę otwórz i odcedź z zalewy, dodaj do miski ze składnikami.
  7. W osobnej miseczce połącz 2 łyżki majonezu z 1 łyżką śmietany, dopraw sos pierzem i solą.
  8. Przygotowany sos wlej do naczynia z warzywami i jajkiem i dokładnie wymieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw lub majonezu.
  9. Przygotowaną sałatkę zawiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 2 godziny. W tym czasie smaki powinny się z sobą połączyć.
  10. Sałatkę podawaj ze świeżym pieczywem i obsypaną posiekaną pietruszką. 

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA