Prawdziwy żur smakuje obłędnie, ale niewiele osób porywa się, by ugotować go w domu. Bardzo często wynika to z braku odpowiedniego przepisu - szczególnie takiego, który nie przerazi zawiłością, ale i czasem przygotowania. Warto więc wypróbować przepis na zakwas na żur Ani Starmach, ponieważ zupa smakuje pysznie, a z tą recepturą wcale nie jest tak trudno zrobić ją samodzielnie.
Przygotowanie zakwasu na żur może nieco przerażać. Według tradycyjnych przepisów powinniśmy zrobić go pięć dni przed gotowaniem zupy. Na szczęście Ania Starmach podzieliła się patentem na przygotowanie go w ekspresowym tempie. Aby przyspieszyć jego powstawanie, powinniśmy dodać skórkę razowego chleba. Jeśli mamy taką możliwość, warto dodać też łyżkę zakwasu chlebowego lub łyżkę wody z ogórków kiszonych. Nie jest to jednak konieczne.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania: