• Link został skopiowany

Przepis na zakwas na żur Ani Starmach. Ten jeden składnik sprawia, że robi się ekspresowo

Przepis zakwas na żur Ani Starmach jest prosty, a przede wszystkim szybki w przygotowaniu. Nie musimy już czekać całe wieki na zakwas, ponieważ gwiazda zdradza, jak przyspieszyć jego powstawanie. Wystarczy jeden składnik, a zakwas na żur powstanie ekspresowo.
Przepis zakwas na żur Ani Starmach
fot. instagram/ania_starmach, fot. w tle pixabay/tombock1

Prawdziwy żur smakuje obłędnie, ale niewiele osób porywa się, by ugotować go w domu. Bardzo często wynika to z braku odpowiedniego przepisu - szczególnie takiego, który nie przerazi zawiłością, ale i czasem przygotowania. Warto więc wypróbować przepis na zakwas na żur Ani Starmach, ponieważ zupa smakuje pysznie, a z tą recepturą wcale nie jest tak trudno zrobić ją samodzielnie.

Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Chcesz skrócić czas przygotowania zakwasu na żur? Wcale nie musi być zmorą

Przygotowanie zakwasu na żur może nieco przerażać. Według tradycyjnych przepisów powinniśmy zrobić go pięć dni przed gotowaniem zupy. Na szczęście Ania Starmach podzieliła się patentem na przygotowanie go w ekspresowym tempie. Aby przyspieszyć jego powstawanie, powinniśmy dodać skórkę razowego chleba. Jeśli mamy taką możliwość, warto dodać też łyżkę zakwasu chlebowego lub łyżkę wody z ogórków kiszonych. Nie jest to jednak konieczne.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis zakwas na żur Ani Starmach. Sposób przygotowania krok po kroku

Składniki:

  • 1 szklanka mąki żytniej,
  • 3 szklanki letniej przegotowanej wody,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • skórka chleba razowego,
  • 1 łyżka wody spod ogórków kiszonych.

Sposób przygotowania:

  1. Do dużego szklanego lub kamionkowego naczynia wsypujemy mąkę i zalewamy ją przegotowaną letnią wodą.
  2. Dorzucamy liście laurowe, ząbki czosnku, ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
  3. Składniki mieszamy i dodajemy skórkę chleba.
  4. Następnie nakładamy na naczynie cienką ściereczkę i oplatamy ją gumką recepturką.
  5. Zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Mieszamy raz dziennie.
Więcej o: