Drożdżowe bułeczki z malinowym nadzieniem i kruszonką. Przepis, który zawładnie wszystkimi zmysłami

Ciasto drożdżowe to klasyka, która samym zapachem przywołuje wspomnienia z beztroskich lat dzieciństwa. Idealnym przykładem jest przepis na bułeczki z malinowo serowym nadzieniem i kruszonką, które nie tylko obłędnie smakują, ale i spektakularnie będą się prezentować na stole. Tu rządzi prostota, ale i tradycyjna receptura.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe bułeczki drożdżowe można przygotować na całą masę sposobów, jednak ten paten przekracza skalę idealnego smaku i prezencji kilkakrotnie! Mowa tu o mini kuleczkach wypełnionych serową masą, malinami i chrupiąca kruszonką, która nadaje całości charakteru. Przepis to cukierniczy game changer, który gwarantuje zadowolenie nawet najwybredniejszych smakoszy.  

Drożdżowe mini bułeczki z serem i malinami

Jeśli zastanawiasz się jak tym razem przygotować ciasto drożdżowe, warto sprawdzić przepis na mini bułeczki z bogatym wnętrzem - mowa tu o serowo-owocowym nadzieniu, który już po pierwszym kęsie da cały wachlarz smaków i słodkich doznań na podniebieniu. 

Przepis opiera się na klasycznej recepturze - warto zatem zadbać o odpowiednią temperaturę składników oraz kolejność ich dodawania. Nie może zabraknąć także produktów najwyższej jakości - najlepiej sprawdzą się jaja z wolnego wybiegu, wiejski ser i świeże maliny. Dbałość o szczegóły da spektakularny efekt, którego nie da się podrobić. Tu rządzi prostota, cierpliwość, ale i staranna, precyzyjna praca. 

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Przepis na drożdżowe bułeczki z serowo-owocowym nadzieniem i kruszonką

Składniki na ciasto

  • 330 g mąki pszennej typ 550,
  • 150 ml mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 40 g cukru,
  • 50 g roztopionego masła,
  • jajko,
  • szczypta soli.

Masa serowa: 

  • 250 g półtłustego twarogu,
  • żółtko,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • skórka otarta z połowy cytryny ekologicznej,
  • łyżka budyniu w proszku.

Kruszonka:

  • 40 g mąki pszennej,
  • 25 g masła,
  • 25 g cukru.

Dodatkowo: 

  • 200 g świeżych malin,
  • żółtko,
  • 2 łyżki mleka.

Sposób przygotowania: 

  1. Na wstępie warto zaznaczyć, że kluczowa jest dobra organizacja i przygotowanie odpowiednich elementów w określonej kolejności. Wówczas zachowamy czas, unikniemy chaosu, a nasza kuchnia nie będzie pełna brudnych naczyń. 
  2. Przygotowania zaczynamy więc od ciasta drożdżowego, ponieważ jest najbardziej czasochłonne. A więc do dużej miski przesiewamy mąkę. W mniejszym naczyniu łączymy podgrzane, ale nie gorące mleko, pokruszone drożdże, cukier i dwie łyżki mąki - całośc dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie rozczyn przekładamy do przesianej mąki razem z jajkiem, roztopionym masłem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy. Tak powstałe ciasto odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę. 
  3. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki energicznie zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. 
  4. Wówczas bierzemy się za masę serową - ser ugniatamy widelcem razem z żółtkiem, cukrami, budyniem i skórką z cytryny, tak by powstała jednolita masa. 
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 
  6. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Z kuli odrywamy małe części - powinno wyjść około 40 porcji. Każdą z nich rozpłaszczamy palcami na cienki placek - do środka nakładamy serową masę (najlepiej rękawem lub szprycą) oraz jedną malinę. Brzegi dokładnie zlepiamy i delikatnie formujemy kulkę. Czynność powtarzamy, aż wszystkie składniki się skończą. 
  7. Tak powstałe drożdżowe bułeczki układamy na włożoną papierem blaszkę w niewielkich odstępach. Ciasto przykrywamy i odkładamy na około 15 minut. Później wystarczy posmarować je rozmąconym żółtkiem połączonym z mlekiem, ozdobić kruszonką i piec w 180 stopniach przez około 20 minut. 

Inspiracją był wpis @pysznieczyprzepysznie na Instagramie

Więcej o:
Copyright © Agora SA