Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe bułeczki drożdżowe można przygotować na całą masę sposobów, jednak ten paten przekracza skalę idealnego smaku i prezencji kilkakrotnie! Mowa tu o mini kuleczkach wypełnionych serową masą, malinami i chrupiąca kruszonką, która nadaje całości charakteru. Przepis to cukierniczy game changer, który gwarantuje zadowolenie nawet najwybredniejszych smakoszy.
Drożdżowe mini bułeczki z serem i malinami
Jeśli zastanawiasz się jak tym razem przygotować ciasto drożdżowe, warto sprawdzić przepis na mini bułeczki z bogatym wnętrzem - mowa tu o serowo-owocowym nadzieniu, który już po pierwszym kęsie da cały wachlarz smaków i słodkich doznań na podniebieniu.
Przepis opiera się na klasycznej recepturze - warto zatem zadbać o odpowiednią temperaturę składników oraz kolejność ich dodawania. Nie może zabraknąć także produktów najwyższej jakości - najlepiej sprawdzą się jaja z wolnego wybiegu, wiejski ser i świeże maliny. Dbałość o szczegóły da spektakularny efekt, którego nie da się podrobić. Tu rządzi prostota, cierpliwość, ale i staranna, precyzyjna praca.
Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę
Przepis na drożdżowe bułeczki z serowo-owocowym nadzieniem i kruszonką
Składniki na ciasto:
- 330 g mąki pszennej typ 550,
- 150 ml mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- 40 g cukru,
- 50 g roztopionego masła,
- jajko,
- szczypta soli.
Masa serowa:
- 250 g półtłustego twarogu,
- żółtko,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 łyżki cukru,
- skórka otarta z połowy cytryny ekologicznej,
- łyżka budyniu w proszku.
Kruszonka:
- 40 g mąki pszennej,
- 25 g masła,
- 25 g cukru.
Dodatkowo:
- 200 g świeżych malin,
- żółtko,
- 2 łyżki mleka.
Sposób przygotowania:
- Na wstępie warto zaznaczyć, że kluczowa jest dobra organizacja i przygotowanie odpowiednich elementów w określonej kolejności. Wówczas zachowamy czas, unikniemy chaosu, a nasza kuchnia nie będzie pełna brudnych naczyń.
- Przygotowania zaczynamy więc od ciasta drożdżowego, ponieważ jest najbardziej czasochłonne. A więc do dużej miski przesiewamy mąkę. W mniejszym naczyniu łączymy podgrzane, ale nie gorące mleko, pokruszone drożdże, cukier i dwie łyżki mąki - całośc dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie rozczyn przekładamy do przesianej mąki razem z jajkiem, roztopionym masłem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy, a następnie wyrabiamy. Tak powstałe ciasto odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około godzinę.
- W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki energicznie zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
- Wówczas bierzemy się za masę serową - ser ugniatamy widelcem razem z żółtkiem, cukrami, budyniem i skórką z cytryny, tak by powstała jednolita masa.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Z kuli odrywamy małe części - powinno wyjść około 40 porcji. Każdą z nich rozpłaszczamy palcami na cienki placek - do środka nakładamy serową masę (najlepiej rękawem lub szprycą) oraz jedną malinę. Brzegi dokładnie zlepiamy i delikatnie formujemy kulkę. Czynność powtarzamy, aż wszystkie składniki się skończą.
- Tak powstałe drożdżowe bułeczki układamy na włożoną papierem blaszkę w niewielkich odstępach. Ciasto przykrywamy i odkładamy na około 15 minut. Później wystarczy posmarować je rozmąconym żółtkiem połączonym z mlekiem, ozdobić kruszonką i piec w 180 stopniach przez około 20 minut.
Inspiracją był wpis @pysznieczyprzepysznie na Instagramie