Sałatka śledziowa na Środę Popielcową i Wielki Post. Intensywny smak zapewni przyprawa, o której nawet nie pomyślisz

Nie ma wątpliwości, że ulubioną rybą Polaków jest śledź, a dziś zdradzimy przepis na najpyszniejszą sałatkę śledziową, idealną na Środę Popielcową, ale też na smaczną przystawkę na każdą okazję. Jaki jest sekret jej intensywnego smaku? Oprócz czosnku i marynowanych grzybków ważna jest przyprawa, która raczej nie kojarzy się ze śledziami. Chodzi o zioła prowansalskie.

Więcej przepisów na postne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Sałatka śledziowa z ziołami to naprawdę pyszna i aromatyczna propozycja na posiłek w czasie postu. Przepis jest banalny, a łatwodostępne składniki łączą się w intensywną i przepyszną całość. Oto przepis na sałatkę śledziową, która ma szansę zdetronizować wszystkie inne sałatki świata. 

Szybka sałatka śledziowa na Wielki Post

Składniki:

  • 4 solone płaty śledziowe
  • 2 niewielkie szalotki
  • 1 słoik marynowanych grzybków (mogą być też pieczarki)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 5 niewielkich ogórków konserwowych
  • płaska łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Sposób wykonania:

  1. Płaty śledziowe wymocz w wodzie,  by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie osusz je, pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  2. Cebule, marynowane grzybki oraz ogórki pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do pokrojonych śledzi.
  3. Do składników dodaj zioła prowansalskie, pieprz i szczyptę soli. Dodaj także olej i odrobinę octu, jeśli chcesz dodać więcej ostrości sałatce.
  4. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się połączyły.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.