-
Haps
-
Jak przygotować
- Sałatka śledziowa na Środę Popielcową i Wielki Post. Intensywny smak zapewni przyprawa, o której nawet nie pomyślisz
Sałatka śledziowa na Środę Popielcową i Wielki Post. Intensywny smak zapewni przyprawa, o której nawet nie pomyślisz
Nie ma wątpliwości, że ulubioną rybą Polaków jest śledź, a dziś zdradzimy przepis na najpyszniejszą sałatkę śledziową, idealną na Środę Popielcową, ale też na smaczną przystawkę na każdą okazję. Jaki jest sekret jej intensywnego smaku? Oprócz czosnku i marynowanych grzybków ważna jest przyprawa, która raczej nie kojarzy się ze śledziami. Chodzi o zioła prowansalskie.
Więcej przepisów na postne dania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Sałatka śledziowa z ziołami to naprawdę pyszna i aromatyczna propozycja na posiłek w czasie postu. Przepis jest banalny, a łatwodostępne składniki łączą się w intensywną i przepyszną całość. Oto przepis na sałatkę śledziową, która ma szansę zdetronizować wszystkie inne sałatki świata.
Szybka sałatka śledziowa na Wielki Post
Składniki:
- 4 solone płaty śledziowe
- 2 niewielkie szalotki
- 1 słoik marynowanych grzybków (mogą być też pieczarki)
- 4-5 ząbków czosnku
- 5 niewielkich ogórków konserwowych
- płaska łyżka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
- Płaty śledziowe wymocz w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnie osusz je, pokrój w kostkę i przełóż do miski.
- Cebule, marynowane grzybki oraz ogórki pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do pokrojonych śledzi.
- Do składników dodaj zioła prowansalskie, pieprz i szczyptę soli. Dodaj także olej i odrobinę octu, jeśli chcesz dodać więcej ostrości sałatce.
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki, by smaki się połączyły.