Choć czasem jajka ugotowane na twardo obierają się idealnie, bardzo często zdarza się, że skorupki kruszą się w palcach lub odrywają za sobą także białko, w efekcie czego jajka są poszarpane i wyglądają nieapetycznie. Tiktokerka Aliyah Salah pokazała na swoich mediach społecznościowych jej trik na szybkie i bezproblemowe obieranie. Jej sposób może zaoszczędzić sporo czasu niejednej gospodyni.
Kobieta na swoim profilu tiktokowym @_salahsocials pokazała obserwatorom, w jaki sposób obierać jajka, by nie trwało to zbyt długo. Na początku krytykuje tradycyjną metodą obijania skorupek o blat, by następnie zaskoczyć swoich widzów. Aliyah używa do obierania jajek... łyżeczki do herbaty. Najpierw delikatnie stuka łyżeczką w jajko, a gdy pęknie wpycha łyżeczkę i ostrożnie obraca jajko tak, by sztuciec oderwał całą skorupkę. Wszystko odchodzi gładko i w jednym kawałku, a jajko nie jest uszkodzone. Dzięki temu trikowi obieranie można mocno przyspieszyć, a przy okazji nie narobimy nadmiernego bałaganu w kuchni.
Niektórzy z komentujących zachwycili się tą sprytną metodą, a część z nich przyznaje, że robią to dokładnie w ten sam sposób od lat. Zwolenników triku z łyżeczką jest cała masa, lecz nie zabrakło także sceptyków i osób, które zauważyły ważny szczegół.
To nie dzięki łyżeczce, pomogła w tym zimna woda.
- komentuje jeden z internautów.
Upewnij się, że jajka są świeże. W innym wypadku nie dadzą się tak obrać.
Głównym sekretem tutaj jest włożenie ugotowanych jajek do lodowatej wody. To tworzy przestrzeń między skorupką a jajkiem. Inaczej to nie zadziała.
- podsumowuje użytkownik i jeden z obserwatorów tiktokerki.
Choć niewątpliwie włożenie ugotowanych jajek prosto z wrzątku do lodowatej wody pomoże i sprawi, że dadzą się łatwiej obrać to nadal metoda z łyżeczką jest według internautów nieco szybsza. Najważniejsze, by odnaleźć sposób, który odpowiada przede wszystkim nam samym.
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl