Jeśli szukasz szybkiego, łatwego i taniego pomysłu na obiad, kultowe kluseczki z miseczki będą idealne. To po prostu leniwe łyżką kładzione. Jak je zrobić, żeby były idealne? Odpowiedni twaróg i proporcje to klucz.
Kluseczki z miseczki to pięknie brzmiące i zachęcające kluski leniwe zrobione na szybko - bez wałkowania i krojenia. Przepis jest banalny, przyda się miska i łyżka oraz znajomość proporcji. Z jakiego twarogu najlepiej zrobić leniwe na szybko? Oczywiście tłusty sprawdzi się najlepiej. Mąki też nie powinno być za dużo - 3 łyżki na pół kilograma twarogu to granica. Oto przepis na obiad w 8 minut.
Kluseczki z miseczki - leniwe na szybko
Składniki:
500 g tłustego twarogu
3 jajka
3 czubate łyżki mąki pszennej
szczypta soli
cukier waniliowy i masło do podania
Sposób wykonania:
Twaróg przełóż do miski. Dodaj żółtka i szczyptę soli. Całość zmiksuj mikserem na gładką masę. Dodaj mąkę i wymieszaj.
Białka ubij na sztywno i delikatnie wmasuj w masę serową. Uważaj, by nie uszkodzić struktury piany.
W większym garnku zagotuj wodę. Za pomocą łyżki zsuwaj pojedyncze kluseczki na lekko osolony wrzątek i gotuj na niewielkim ogniu ok. dwóch minut od wypłynięcia.
W rondelku rozpuść masło. Polej nimi kluseczki i lekko oprósz cukrem waniliowym. Możesz dołożyć do tego szczyptę cynamonu i obiad w 8 minut gotowy.