Znudziły ci się tradycyjne naleśniki? To żaden problem. Sposobów na urozmaicenie tego dania jest cała masa. Jeśli zamienisz te składniki i przy okazji zastosujesz się do istotnych zasad twoje naleśniki wyjdą idealnie puszyste i delikatne. Z dżemem lub kremem czekoladowym będą smakować obłędnie.
Najważniejsze jest by zarówno kefir, jak i jajka wyciągnąć wcześniej z lodówki, a masło roztopić. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W innym wypadku ciasto może nie być tak puszyste, jak powinno.
Do głębokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Następnie wbijamy ogrzane jajka, wlewamy ciepły kefir oraz roztopione, ostudzone masło. Całość ostrożnie mieszamy, a następnie miksujemy na najwyższych obrotach, aż do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Ciasto naleśnikowe powinno być lejące, lecz nie wodniste.
Przygotowane ciasto odstawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Najlepiej podawać je z domową konfiturą lub słodkim kremem i owocami. Będą idealne na niedzielne śniadanie. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl