Hreczanyki, czyli bieszczadzkie kotleciki pełne smacznych dodatków. W składzie mięso, kasza i cebula

Kuchnia regionalna to skarb, który należy odpowiednio pielęgnować. Warto zatem czasami odszukać przepis z danego regionu i poznać nowe, swojskie smaki. Bieszczadzkie hreczanyki sprawdzą się w tej roli niemal doskonale - to kotlety przygotowane z kaszy i mięsa, serwowane z kiszoną kapustą. Są smaczne, zdrowe i pięknie się prezentują na talerzu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak polska długa i szeroka tyle specjałów, regionalnych wyrobów i tradycyjnych dań. Wśród bieszczadzkich rarytasów takich jak wyjątkowe placki ziemniaczane, pierogi nadziewane smacznymi farszami czy słodkie wypieki warto wyróżnić hreczanyki. Przepis na te soczyste kotlety z mięsa i kaszy przedstawiamy poniżej. 

Bieszczadzkie specjały z mięsa i kaszy

Nasza rodzima kuchnia to esencja smaków, kolorów i aromatów. Warto jednak nieco pogłębić wiedzę z kulinarnych podróży po regionach polski i poznać jeden z bieszczadzkich rarytasów. Mowa tu o soczystych i zaskakująco smacznych kotletach, które bazują na mięsie, kaszy, cebuli i przyprawach. Bieszczadzkie danie świetnie smakuje podane z kiszoną kapustą z dodatkiem leśnych grzybów.

Hreczanyki to doskonały pomysł na zdrowy obiad dla całej rodziny, ale także przekąskę, bowiem smakują równie dobrze podane na zimno. Danie świetnie pasuje do ziemniaków, klusek czy innych dodatków. Warto zaserwować je także z grzybowym sosem - wówczas będą jeszcze smaczniejsze!

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Przepis na hreczanyki - bieszczadzkie kotlety z mięsa i kaszy

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej,
  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 500 gramów kapusty kiszonej,
  • garść grzybów suszonych,
  • 4 średnie cebule,
  • pół łyżki mąki pszennej,
  • jajko,
  • olej,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej na sypko - warto sięgnąć po produkt sypany, unikajmy zatem foliowych woreczków. 
  2. Następnie drobno siekamy cebulę i podsmażamy na oleju, aż nabierze złotego koloru. 
  3. Kapustę opłukujemy pod zimną wodą, przekładamy do dużego garnka. Dodajemy połowę cebuli, rozdrobnione grzyby, pieprz, ziele angielskie i szklankę wody. Całość gotujemy na średnim ogniu. Jeśli jest taka potrzeba, mąkę rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do gotującej się kapusty. 
  4. Do miski przekładamy mięso, łączymy z cebulą, jajkiem, kaszą i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy  i w dłoniach formujemy niewielkie kotlety. 
  5. Kotlety smażymy na oleju z obu stron do uzyskania rumianego koloru. 
  6. Hreczanyki serwujemy z ugotowaną kapustą i ewentualnie ziemniakami. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA