Łyżeczka tego produktu sprawi, że mięso w gulaszu będzie idealnie miękkie. Ten trik znają nasze babcie

Domowy gulasz to prawdziwy rarytas, który niemal zawsze świetnie smakuje. Jedynym elementem, który często zawodzi, jest zbyt twarde i nieapetyczne mięso. Jest na to jednak niezawodny sposób, które doskonale znają nasze babcie - mowa tu o dodaniu odrobiny trunku. Banalna metoda gwarantuje wyśmienity smak i idealną konsystencję.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Mięso w gulaszu znowu jest zbyt twarde i łykowate? Pozbądź się tego problemu i dodaj odrobinę tradycyjnego trunku. Jak mawia wiele babć - sekret tkwi w prostocie, a więc mała zmiana gwarantuje wyśmienity efekt. 

Dodaj do gulaszu ten produkt - mięso będzie miękkie i soczyste

Wśród domowych obiadów i tradycyjnych polskich dań nie brakuje mięsnych specjałów, bulionów czy dań jednogarnkowych. Te ostatnie szczególnym zainteresowaniem cieszą się w okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem króluje ponura aura i pochmurne niebo. Gulasz to niemalże kultowa propozycja na sycący i rozgrzewający obiad. Jedyną trudnością w przygotowaniu może być mięso, które często - pomimo długiego czasu gotowania - pozostaje twarde. 

Na twarde mięso w gulaszu jest jednak jeden prosty patent, który doskonale znają nasze babcie. Mowa tu o dodaniu odrobiny trunku, a dokładnie wódki. Alkohol rozbija włókna w mięsie, dzięki czemu szybciej staje się ono miękkie i delikatne. Warto wspomnieć, że trik sprawdzi się zarówno w przypadku wołowiny, jak i wieprzowiny.

Zobacz wideo Zupa gulaszowa

Przepis na gulasz z delikatnym i kruchym mięsem

Składniki:

  • kilogram mięsa z łopatki wieprzowej,
  • pół litra bulionu mięsnego,
  • 3 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 łyżek smalcu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • łyżka słodkiej papryki,
  • łyżeczka wódki,
  • pół łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • 2 szczypty chili.

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od umycia i oczyszczenia mięsa. Następnie kroimy je w mniejszą kostkę i przekładamy do miski razem ze wszystkimi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy. 
  2. W tym czasie na patelni rozgrzewamy smalec. Na gorący tłuszcz wykładamy mięso oraz łyżeczkę wódki. Składniki podsmażamy około 20 minut co jakiś czas mieszając. Na tym etapie nie przykrywamy mięsa pokrywką!
  3. Gdy mięso ładnie się podsmaża, przygotowujemy warzywa - obieramy i kroimy na mniejsze kawałki cebulę, marchew, papryki. Na drugą patelnię dodajemy warzywa i odrobinę smalcu. Podsmażamy kolejne 20 minut. 
  4. Warzywa przekładamy do mięsa, całość zalewamy bulionem i dusimy kolejne 20 minut. Pod sam koniec gotowania dodajemy koncentrat i przyprawy. 
  5. Tak przygotowany gulasz jest gotowy do podania. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.