Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Mięso w gulaszu znowu jest zbyt twarde i łykowate? Pozbądź się tego problemu i dodaj odrobinę tradycyjnego trunku. Jak mawia wiele babć - sekret tkwi w prostocie, a więc mała zmiana gwarantuje wyśmienity efekt.
Dodaj do gulaszu ten produkt - mięso będzie miękkie i soczyste
Wśród domowych obiadów i tradycyjnych polskich dań nie brakuje mięsnych specjałów, bulionów czy dań jednogarnkowych. Te ostatnie szczególnym zainteresowaniem cieszą się w okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem króluje ponura aura i pochmurne niebo. Gulasz to niemalże kultowa propozycja na sycący i rozgrzewający obiad. Jedyną trudnością w przygotowaniu może być mięso, które często - pomimo długiego czasu gotowania - pozostaje twarde.
Na twarde mięso w gulaszu jest jednak jeden prosty patent, który doskonale znają nasze babcie. Mowa tu o dodaniu odrobiny trunku, a dokładnie wódki. Alkohol rozbija włókna w mięsie, dzięki czemu szybciej staje się ono miękkie i delikatne. Warto wspomnieć, że trik sprawdzi się zarówno w przypadku wołowiny, jak i wieprzowiny.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa
Przepis na gulasz z delikatnym i kruchym mięsem
Składniki:
- kilogram mięsa z łopatki wieprzowej,
- pół litra bulionu mięsnego,
- 3 cebule,
- 2 marchewki,
- 2 czerwone papryki,
- 5 ząbków czosnku,
- 5 łyżek smalcu,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- łyżka słodkiej papryki,
- łyżeczka wódki,
- pół łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 2 szczypty chili.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od umycia i oczyszczenia mięsa. Następnie kroimy je w mniejszą kostkę i przekładamy do miski razem ze wszystkimi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość dokładnie mieszamy i odkładamy.
- W tym czasie na patelni rozgrzewamy smalec. Na gorący tłuszcz wykładamy mięso oraz łyżeczkę wódki. Składniki podsmażamy około 20 minut co jakiś czas mieszając. Na tym etapie nie przykrywamy mięsa pokrywką!
- Gdy mięso ładnie się podsmaża, przygotowujemy warzywa - obieramy i kroimy na mniejsze kawałki cebulę, marchew, papryki. Na drugą patelnię dodajemy warzywa i odrobinę smalcu. Podsmażamy kolejne 20 minut.
- Warzywa przekładamy do mięsa, całość zalewamy bulionem i dusimy kolejne 20 minut. Pod sam koniec gotowania dodajemy koncentrat i przyprawy.
- Tak przygotowany gulasz jest gotowy do podania. Smacznego!