Gołąbki spod ręki kucharki papieża. Swoją prostotą zachęcają do zrobienia. Nie pogardziłby nimi żaden święty

Kto nie zna tak kultowego dania, jakim są gołąbki? Chyba nie ma takiej osoby. Te z przepisu siostry Anieli same rozpływają się w ustach. Co w nich wyjątkowego? Prostota i smak, który pamiętamy z przyjazdów do babci. Tego aromatu nie można zapomnieć.

Siostra Aniela, która znana jest z gotowania dla samego papieża i głów kościoła, w programie "Anielska kuchnia" pokazała, jak przyrządza tradycyjne gołąbki. W jej wykonaniu ich przygotowanie wygląda na ekspresowe. Sama również wspomniała, że choć danie wygląda na skomplikowane, wcale takie nie jest. Wszystko jest kwestią odpowiednich składników i wprawy. Do uduszonego farszu zawiniętego w liście kapusty dodaje klasyczny sos pomidorowy. To on sprawia, że potrawa jest jeszcze smaczniejsza.

Przepis na gołąbki siostry Anieli

Składniki na gołąbki:

  • 500 g ryżu,
  • 1 l wody,
  • łyżka masła,
  • główka kapusty,
  • 400 g mięsa gotowanego, może być to mięso z rosołu,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos pomidorowy:

  • 50 g masła,
  • 3 łyżki mąki,
  • rosół lub woda,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • przecier pomidorowy.
Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

OFERTY AVANTI24.PL: Top 18 sukienek z wyprzedaży! Te modele skradły serca kobiet z branży mody, będziemy nosić je latami!

Sposób przygotowania:

  1. Główkę kapusty gotuj do miękkości liści i do momentu, kiedy będą odchodzić od całości. Liście pozostaw do przestygnięcia, a następnie odetnij najtwardszą ich część.
  2. Pół kilo ryżu zalej 1 l wody i ugotuj z niewielką ilością soli i łyżką masła. Stosuj się do instrukcji znajdującej się na opakowaniu.
  3. Ugotowane mięso przemiel za pomocą maszynki i umieść w dużej misce wraz z ugotowanym i odcedzonym ryżem. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
  4. Na zimne liście układaj garść przygotowanego farszu i zawiń je dokładnie jak krokiety. W pierwszej kolejności załóż liść na mięso z jednej strony, później złóż boki do środka i na koniec zwiń jak najciaśniej do końcowej część liścia.
  5. Przygotowane gołąbki układaj na dnie garnka, który wyłożony jest liśćmi kapusty. Gołąbki rozmieść dość ciasno, aby podczas gotowania się nie rozpadły. Czynność powtarzaj do wykorzystania składników.
  6. Tak ułożone zalej bulionem i wierzch przykryj kolejną porcją liści.
  7. Całość duś na średnim ogniu pod przykryciem przez niecałą godzinę.
  8. W czasie duszenia przygotuj sos pomidorowy. Do garnka wrzuć masło i gdy się rozpuści wsyp przesianą mąkę, wymieszaj. Takim sposobem zrób zasmażkę.
  9. Do gotowej zasmażki dolej szklankę wody lub bulionu oraz 2 szklanki przecieru pomidorowego. Dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Na koniec dodaj śmietanę, sól oraz pieprz.
  10. Uduszone gołąbki podawaj oblane sosem pomidorowym.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.