Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Włoskie makarony to piedestał wśród śródziemnomorskiej kuchni. Niemal każda pozycja jest lekka, świeża, aromatyczna i wręcz nasycona smakami i kolorami. Wśród fikuśnych propozycji warto jednak wyróżnić klasykę z którą na próżno konkurować - carbonara to piedestał rodem z Rzymu.
Przepis na makaron - włoska carbonara z pięciu składników
W kulinarnym świecie słonecznej Italii króluje harmonia, prostota, kolory i najlepszej jakości produkty. Włoskie specjały przygotowywane są według starych, doszlifowanych do najmniejszego szczegółu przepisów z którymi na próżno konkurować. Warto jednak wiedzieć, że małe zmiany są jak najbardziej akceptowalne, jednak niektóre zasady są niczym dekalog - święte. Przepis na makaron z pięciu składników to zatem klasyka - ważne by pamiętać o dobrych produktach.
Przepis na włoską carbonarę to z jednej strony bułka z masłem a z drugiej bardzo trudna sztuka. Wszystko zależy bowiem od odpowiedniej konsystencji sosu przygotowanego z jajek, sera pecorino i pieprzu. Jeśli moc palnika będzie zbyt duża, uzyskamy jajecznicę, jeśli z kolei zbyt słaba nieapetyczne, rozwarstwione danie. Poniżej zdradzamy zatem jak w kilku krokach osiągnąć włoską perfekcję!
Zobacz wideo Prawdziwe spaghetti carbonara w sześciu krokach
Włoska carbonara - przepis na makaron rodem z Rzymu
Składniki:
- makaron - najlepiej rigatoni,
- 2 jajka,
- ser pecorino romano,
- kawałek guanciale,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Wstawiamy wodę na makaron i zachowujemy odrobinę wody w kubku.
- Guanciale pozbawiamy skóry i kroimy na cienkie paseczki. Następnie przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażamy do uzyskania złoto-brązowego koloru i chrupiącej konsystencji. Moc palnika nie powinna być jednak zbyt duża. Mięso przekładamy do innego naczynia.
- Do miseczki wbijamy dwa żółtka (można wykorzystać także całe jedno jajko, jednak znacznie lżejsza i kremowa konsystencja bazuje jedynie na żółtku). Dodajemy starty na drobnych oczkach ser pecorino oraz dużą ilość grubo mielonego pieprzu. Na koniec wlewamy tłuszczyk po naszym guanciale.
- Gotujemy makaron. Gdy będzie al dente, wykładamy go na patelnie (na małej mocy palnika), ekspresowo dodajemy masę z żółtek i sera, całość delikatnie podlewamy wodą z makaronu i cały czas dokładnie mieszamy.
- Gdy sos będzie jasny, kremowy i oblepi cały makaron, wyłączamy gaz i przekładamy danie na talerze.
- Wierzch naszej carbonary posypujemy guanciale, dodatkową porcją sera i pieprzu. Podajemy od razu - ważne by danie było gorące, prosto z patelni.