Banalny przepis na makaron. Włoska receptura i tylko pięć składników. Smakuje tak, że mamma mia!

Kuchnia włoska to w gruncie rzeczy prostota, świeże produkty i proste czynności, które w efekcie da niebiańską ucztę na talerzu. Przepis na makaron z pięciu składników to już klasyka - mowa tu oczywiście o pasta carbonara, która zachwyca każdym szczegółem. Zapomnij jednak o półproduktach - tu króluje jakość i smak!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Włoskie makarony to piedestał wśród śródziemnomorskiej kuchni. Niemal każda pozycja jest lekka, świeża, aromatyczna i wręcz nasycona smakami i kolorami. Wśród fikuśnych propozycji warto jednak wyróżnić klasykę z którą na próżno konkurować - carbonara to piedestał rodem z Rzymu. 

Przepis na makaron - włoska carbonara z pięciu składników

W kulinarnym świecie słonecznej Italii króluje harmonia, prostota, kolory i najlepszej jakości produkty. Włoskie specjały przygotowywane są według starych, doszlifowanych do najmniejszego szczegółu przepisów z którymi na próżno konkurować. Warto jednak wiedzieć, że małe zmiany są jak najbardziej akceptowalne, jednak niektóre zasady są niczym dekalog - święte. Przepis na makaron z pięciu składników to zatem klasyka - ważne by pamiętać o dobrych produktach. 

Przepis na włoską carbonarę to z jednej strony bułka z masłem a z drugiej bardzo trudna sztuka. Wszystko zależy bowiem od odpowiedniej konsystencji sosu przygotowanego z jajek, sera pecorino i pieprzu. Jeśli moc palnika będzie zbyt duża, uzyskamy jajecznicę, jeśli z kolei zbyt słaba nieapetyczne, rozwarstwione danie. Poniżej zdradzamy zatem jak w kilku krokach osiągnąć włoską perfekcję!

Zobacz wideo Prawdziwe spaghetti carbonara w sześciu krokach

Włoska carbonara - przepis na makaron rodem z Rzymu

Składniki: 

  • makaron - najlepiej rigatoni,
  • 2 jajka, 
  • ser pecorino romano,
  • kawałek guanciale, 
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Wstawiamy wodę na makaron i zachowujemy odrobinę wody w kubku.
  2. Guanciale pozbawiamy skóry i kroimy na cienkie paseczki. Następnie przekładamy na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażamy do uzyskania złoto-brązowego koloru i chrupiącej konsystencji. Moc palnika nie powinna być jednak zbyt duża. Mięso przekładamy do innego naczynia. 
  3. Do miseczki wbijamy dwa żółtka (można wykorzystać także całe jedno jajko, jednak znacznie lżejsza i kremowa konsystencja bazuje jedynie na żółtku). Dodajemy starty na drobnych oczkach ser pecorino oraz dużą ilość grubo mielonego pieprzu. Na koniec wlewamy tłuszczyk po naszym guanciale. 
  4. Gotujemy makaron. Gdy będzie al dente, wykładamy go na patelnie (na małej mocy palnika), ekspresowo dodajemy masę z żółtek i sera, całość delikatnie podlewamy wodą z makaronu i cały czas dokładnie mieszamy. 
  5. Gdy sos będzie jasny, kremowy i oblepi cały makaron, wyłączamy gaz i przekładamy danie na talerze. 
  6. Wierzch naszej carbonary posypujemy guanciale, dodatkową porcją sera i pieprzu. Podajemy od razu - ważne by danie było gorące, prosto z patelni. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.