Nie wiesz, jak przemycić więcej warzyw do swojej diety? Postaw na gęste i treściwe zupy. Robi się je niezwykle szybko, a smakują obłędnie. Talerz takiej zupy to bomba witaminowa i świetna opcja na rodzinny posiłek. Ten przepis na zupę kalafiorową zrobi dosłownie każdy. Wystarczy odrobina warzyw i bulionu, by cieszyć się bogatym smakiem.
Przygotowania zaczynamy od krojenia warzyw. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki, marchewki, pietruszki oraz seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora myjemy i siekamy w cienkie talarki. W głębokim garnku rozgrzewamy masło i smażymy warzywa na średnim ogniu.
Gdy zmiękną, zalewamy całość bulionem oraz dodajemy przyprawy. Tak przygotowaną zupę gotujemy na słabym ogniu pod przykryciem przez 30 do 45 minut. W tym czasie warzywa oddadzą swój smak, a zupa nabierze aromatu.
Kiedy zupa będzie gotowa i dobrze doprawiona, odlewamy szklankę zupy i w osobnym naczyniu mieszamy ze śmietanką. Miksturę wlewamy ponownie do garnka z zupą i gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie wyciągamy z potrawy liście laurowe oraz ziela angielskie i dokładnie blendujemy zupę blenderem ręcznym. Jeśli chcemy ją przelać do blendera kielichowego, ważne, by była przestudzona. W innym wypadku możemy uszkodzić sprzęt lub doprowadzić do kuchennej katastrofy. Blendując gorące płyny w mikserze kielichowym nietrudno o wybuchnięcie kapsla i zalanie szafek oraz blatów.
Gęstą i aromatyczną zupę najlepiej podawać z domowymi grzankami i posiekanym koperkiem. To doskonały pomysł na szybki i pożywny obiad. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl