Gęsta, kremowa i bardzo sycąca. Poznaj przepis na zupę kalafiorową, którą zrobisz w mniej niż godzinę

Warto do swojej codziennej diety włączyć zupy, szczególnie te bogate w warzywa i zioła. Są lekkostrawne, pyszne i bardzo sycące. Ten przepis na zupę kalafiorową jest banalnie prosty, a posiłek nada się nawet na rodzinny obiad. Gęsta i kremowa zupa to doskonały pomysł na zimowe, mroźne dni.

Nie wiesz, jak przemycić więcej warzyw do swojej diety? Postaw na gęste i treściwe zupy. Robi się je niezwykle szybko, a smakują obłędnie. Talerz takiej zupy to bomba witaminowa i świetna opcja na rodzinny posiłek. Ten przepis na zupę kalafiorową zrobi dosłownie każdy. Wystarczy odrobina warzyw i bulionu, by cieszyć się bogatym smakiem.

Składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 duży kalafior,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 20 g masła klarowanego,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz,
  • pęczek koperku (opcjonalnie).
Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Przepis na zupę kalafiorową. Będzie gęsta i aromatyczna

Przygotowania zaczynamy od krojenia warzyw. Kalafiora dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki, marchewki, pietruszki oraz seler obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora myjemy i siekamy w cienkie talarki. W głębokim garnku rozgrzewamy masło i smażymy warzywa na średnim ogniu.

Gdy zmiękną, zalewamy całość bulionem oraz dodajemy przyprawy. Tak przygotowaną zupę gotujemy na słabym ogniu pod przykryciem przez 30 do 45 minut. W tym czasie warzywa oddadzą swój smak, a zupa nabierze aromatu.

Kiedy zupa będzie gotowa i dobrze doprawiona, odlewamy szklankę zupy i w osobnym naczyniu mieszamy ze śmietanką. Miksturę wlewamy ponownie do garnka z zupą i gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie wyciągamy z potrawy liście laurowe oraz ziela angielskie i dokładnie blendujemy zupę blenderem ręcznym. Jeśli chcemy ją przelać do blendera kielichowego, ważne, by była przestudzona. W innym wypadku możemy uszkodzić sprzęt lub doprowadzić do kuchennej katastrofy. Blendując gorące płyny w mikserze kielichowym nietrudno o wybuchnięcie kapsla i zalanie szafek oraz blatów.

Gęstą i aromatyczną zupę najlepiej podawać z domowymi grzankami i posiekanym koperkiem. To doskonały pomysł na szybki i pożywny obiad. Smacznego!

Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.