Ciasto na pizzę bez wyrastania. Ekspresowy przepis. Przygotuj obiad w kilka minut

Gdy robimy domową pizzę, kluczowy jest przepis na taką kompozycję, dzięki któremu przygotowywanie obiadu potrwa jak najkrócej. Jakie jest najlepsze rozwiązanie w takiej sytuacji? Ciasto na pizzę bez wyrastania. Jej smak będzie idealny i zaoszczędzimy sporo cennego czasu.
Zobacz wideo Przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę

Najlepsze ciasto na pizzę to takie, które przygotujemy szybko i sprawnie. Dlatego warto wypróbować przepis z użyciem drożdży, ale be konieczności długiego oczekiwania, aż ciasto wyrośnie. Jak to zrobić? Oto sprawdzone rozwiązanie.

Ciasto na pizzę bez wyrastania. Najlepszy przepis

Zanim przystąpimy do gotowania, należy skupić się na tym, jaka mąka do pizzy będzie najlepsza. Otóż ciasto można przygotować zarówno z mąki orkiszowej, pełnoziarnistej, jak i migdałowej. Jednak jeśli chcemy uzyskać smak prawdziwej włoskiej kuchni, najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 550.

Jeśli zadajecie sobie pytanie, czy ciasto na pizzę musi rosnąć, to odpowiedź brzmi - nie. Owszem według tradycyjnej formy czas przygotowania pizzy jest dość długi. Jednak jeśli zrezygnujecie z oczekiwania około 25 minut na wyrośnięcie ciasta, to nie oznacza, że wyjdzie zakalec lub pizza będzie niesmaczna. Śmiało, skorzystajcie z naszego szybkiego przepisu.

Składniki:

  • 255 g mąki pszennej,
  • 130 ml ciepłego mleka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • pół łyżeczki cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Domowa pizza. Przepis na ciasto bez wyrastania

  1. Do wysokiej misy lub na stolnicę przesiewamy mąkę. Wsypujemy sól oraz cukier.
  2. W ciepłym, lecz nie gorącym mleku rozpuszczamy drożdże. Mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy do mąki.
  3. Całość dokładnie mieszamy. 
  4. Za pomocą dłoni wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając olej.
  5. Jeśli podczas wyrabiania zbytnio się klei, podsypujemy delikatnie odrobiną mąki.
  6. Formujemy jednolitą kulę. Następnie dzielimy ją na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy, by uzyskać owalny kształt.
  7. W ten sposób mamy dwie małe pizze. Smarujemy je passatą pomidorową.
  8. Na wierch kładziemy ulubione dodatki.
  9. Domową pizzę pieczemy 15 minut w temperaturze 220 st. C.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.