Alternatywa dla tradycyjnego żurku? Ewa Wachowicz poleca kujawski kiszok, czyli zupę na bazie kaszanki

Zastanawiasz się nad wielkanocnym menu? Ewa Wachowicz poleca kiszok, czyli ciekawą i smaczną alternatywę dla tradycyjnego żurku. Zupa rodem z Kujaw bazuje na kaszance, zakwasie, grzybach i smacznych dodatkach. Prosta receptura nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i pięknie prezentuje się w ozdobnej misie na świątecznym stole!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kuchnia regionalna pełna jest zaskakujących dań, wyrobów i przepisów. Idealnym przepisem jest kiszok, do którego zachęca Ewa Wachowicz. Przepis na kujawski żurek nieco różni się od klasycznej receptury - jednak smak i aromat równie zachwyca!

Kiszok zamiast tradycyjnego zurku - Ewa Wachowicz poleca

Kiszczok, znany również jako kiszok, żurek kiszczonka czy kliszczanka, to popularna zupa, którą na Kujawach przyrządza się od pokoleń. Dawniej danie bazowało na wywarze gotowanym ze świńskich podrobów, dzisiaj jednak znacznie bardziej popularna jest wersja z kaszanką. Warunek jest jedem - mięso musi być świeże, dobrej jakości i najlepiej zakupione od lokalnego dostawcy. Tu liczy się prostota, jednak bazowe produkty odgrywają kluczową rolę. W składzie znajdziemy także zakwas z mąki żytniej, cebulę, kilka grzybów, wywar drobiowy lub wołowy oraz aromatyczny majeranek. Nie może zabraknąć także jednego produktu, który nada całości charakteru i delikatnie przełamie smaki - mowa tu o odrobinie jabłka, która jest kluczem do sukcesu!

Zobacz wideo Ekspresowy zakwas na żurek Ani Starmach

Alternatywa dla żurku - kiszok z przepisu Ewy Wachowicz

Składniki: 

  • 250 g kaszanki,
  • 1 l wywaru drobiowego lub wołowego,
  • szklanka zakwasu na żur,
  • cebula,
  • łyżka masła klarowanego,
  • 1/4 jabłka,
  • kilka suszonych kapeluszy grzybów,
  • łyżka majeranku,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • dodatkowo: gotowane ziemniaki, kwaśna śmietana, koperek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od roztopienia masła klarowanego na patelni, gdy tłuszcz się rozgrzeje, dodajemy drobno posiekaną cebulę. Gdy warzywo nabierze kolorów, dodajemy pokrojoną w plastry kaszankę. 
  2. Na tarce ścieramy jabłko i dodajemy do kaszanki. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do garnka z podgrzanym wywarem. 
  3. Do bazy naszej zupy dodajemy namoczone (najlepiej przez całą noc) grzyby oraz wodę, w której leżakowały. Danie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy, aż składniki zmiękną. 
  4. Na koniec wlewamy żur i wsypujemy gałkę muszkatołową. Zagotowujemy i gotowe!
  5. Tak przygotowaną zupę podajemy z ugotowanymi ziemniakami, kleksem kwaśnej śmietany i ozdabiamy świeżym koperkiem. 
  6. Wskazówka - zupę można zabielić śmietaną. Wówczas należy wcześniej zahartować nabiał i dodać do kiszoka. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.