Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto bananowe zwane również chlebkiem to absolutny fenomen, który warto przygotować na każdą okazję. Obłędny smak to nie jedyna pokusa - wypiek sprawi, że w domu rozejdzie się przepiękny zapach, a domownicy zapomną o sklepowych łakociach. Poniżej przedstawiamy banalnie prosty przepis, który z pewnością przygotują nawet niedoświadczone w pieczeniu osoby!
Banany to jedne z częściej nabywanych owoców o niemal każdej porze roku. Można przygotować z nich niemal wszystko, zaczynając od deserów, shake'ów, lodów, czy kończąc na najróżniejszych wypiekach. Prawdziwą klasyką, która obłędnie smakuje za każdym razem, jest ciasto bananowe, zwane także chlebkiem. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem za to efekt... no cóż, warto przekonać się samemu.
Przygotowanie ciasta bananowego nie sprawi problemu nawet niedoświadczonym cukiernikom. Wystarczy wybrać bardzo dojrzałe banany - najlepej z ciemną skórką i plamami - rozdrobnić je widelcem, połączyć z pozostałymi produktami, przełożyć do formy i gotowe! Dla efektu wow można przygotować polewę, dodać do masy orzechy, suszone owoce lub kawałki czekolady.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!