Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto bananowe zwane również chlebkiem to absolutny fenomen, który warto przygotować na każdą okazję. Obłędny smak to nie jedyna pokusa - wypiek sprawi, że w domu rozejdzie się przepiękny zapach, a domownicy zapomną o sklepowych łakociach. Poniżej przedstawiamy banalnie prosty przepis, który z pewnością przygotują nawet niedoświadczone w pieczeniu osoby!
Ciasto bananowe - sekret tkwi w prostocie i dojrzałych owocach
Banany to jedne z częściej nabywanych owoców o niemal każdej porze roku. Można przygotować z nich niemal wszystko, zaczynając od deserów, shake'ów, lodów, czy kończąc na najróżniejszych wypiekach. Prawdziwą klasyką, która obłędnie smakuje za każdym razem, jest ciasto bananowe, zwane także chlebkiem. Przepis to przysłowiowa bułka z masłem za to efekt... no cóż, warto przekonać się samemu.
Przygotowanie ciasta bananowego nie sprawi problemu nawet niedoświadczonym cukiernikom. Wystarczy wybrać bardzo dojrzałe banany - najlepej z ciemną skórką i plamami - rozdrobnić je widelcem, połączyć z pozostałymi produktami, przełożyć do formy i gotowe! Dla efektu wow można przygotować polewę, dodać do masy orzechy, suszone owoce lub kawałki czekolady.
Zobacz wideo Odwracane z ciasto bananem i karmelem
Przepis na ekspresowe i banalnie proste ciasto bananowe
Składniki:
- 4 dojrzałe banany,
- pół szklanki brązowego cukru,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
- duże jajko,
- 50 g masła,
- dodatkowo: 100 g orzechów lub kawałki gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do 175 stopni - wybieramy opcję góra-dół.
- Do miski przekładamy banany. Owoce dokładnie rozgniatamy przy pomocy widelca, tak by powstała jednolita masa. Dodajemy do nich cukier, przesianą mąkę, sodę, jajko i roztopione (ale nie gorące) masło.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką, tak by zniwelować grudki mąki. Na koniec dodajemy pokrojone orzechy lub kawałki czekolady.
- Ciasto przekładamy do keksówki lub dowolnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch dokładnie równamy łyżką. Wskazówka - dla estetycznego efektu na wierzch ciast możemy ułożyć przekrojonego wzdłuż banana.
- Pieczemy przez ok. 55 minut lub do tzw. suchego patyczka.
- Ciasto studzimy i podajemy. Smacznego!
- Wkazówka - jeśli chcemy, by nasze ciasto było mniej kaloryczne i zdrowsze możemy zamienić lub wyeliminować cukier, z kolei mąkę zamienić na bezglutenową lub np. kokosową.