Szybkie ciasto z jabłkami bez zagniatania i brudzenia rąk. Będzie pyszne, ale jabłka wymagają czułości i cynamonu

Dziś mamy dla ciebie przepis na szybkie ciasto z jabłkami, które łączy w sobie trzy rzeczy, które kochają wszyscy ceniący sobie czas i smak. Ciasto jest błyskawiczne, tanie w wykonaniu, a smakuje zupełnie jak z najlepszej cukierni w twoim mieście. W czym tkwi sekret? Najpierw wyślij jabłka do spa, reszta robi się niemal sama.

Więcej przepisów na szybkie ciasta znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wszyscy uwielbiamy od czasu do czasu złapać coś na słodko i właśnie dlatego warto mieć pod ręką kawałek domowego ciasta (bo po co biegać do cukierni?). Dziś mamy dla ciebie przepis na szybkie ciasto z jabłkami, które nie tylko smakuje genialnie, to dodatkowo długo pozostaje delikatne i wilgotne. Pamiętaj jednak, by odpowiednio zająć się jabłkami - kąpiel w odrobinie masła i cynamonie sprawi, że ciasto będzie palce lizać. 

Szybkie ciasto z jabłkami - przepis 

Składniki:

  • 6 jabłek
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej
  • ok. 150 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 5 średnich jajek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżka masła
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Jabłka obierz i pokrój w kostkę. W głębokiej patelni rozgrzej masło i dodaj pokrojone jabłka. Podsmażaj, aż zaczną się karmelizować. Następnie dodaj cynamon i podsmażaj jeszcze kilka minut, co chwilę mieszając. 
  2. Kiedy jabłka się podsmażają, zacznij przygotowywać ciasto. Do większej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. 
  3. Do kolejnej miski wbij jajka, dodaj oba cukry i zmiksuj na jasny i puszysty kogel-mogel. Następnie dodaj suche składniki i zacznij mieszać łyżką lub mikserem na niewielkich obrotach, aż składniki się połączą. Na samym końcu wlej olej cienką strużką. 
  4. Do miski z ciastem włóż podsmażone jabłka, lekko wymieszaj i przelej do formy do pieczenia wyłożonej papierem. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Ciasto piecz przez ok. 50 minut - z wierzchu powinno być delikatnie zarumienione.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.