Przepis na gołąbki bez mięsa. Tradycyjne danie w nowej odsłonie - farsz z kaszy i warzyw to obłęd

Gołąbki to klasyka polskiej kuchni, z którą na próżno konkurować. Flagowe danie doczekało się jednak wielu wersji - jedną z nich jest ta bez mięsa. Kapuściane zawijasy z soczystym farszem z kaszy i warzyw, podane z aromatycznym sosem rozpieszczą podniebienie i napełnią do syta!

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kuchnia wegetariańska wcale nie musi być nudna i pozbawiona smaku! Ten stary i odchodzący do lamusa mit idealnie obala przepis na gołąbki bez mięsa. Farsz jest równie smaczny, aromatyczny i soczysty, a w połączeniu z liśćmi kapusty i sosem gwarantuje obłędną ucztę, którą docenią nawet zagorzali fani mięsa. 

Gołąbki bez mięsa - ciekawa alternatywa dla klasycznego przepisu

Wegetariańska wersja gołąbków to esencja smaków, witamin i kolorów. Zamiennik klasycznej wersji jest banalny w przygotowaniu, jednak lista składników odrobinę się wydłuża. Do farszu możemy dodać dosłownie to, na co mamy ochotę - warto jednak zadbać o bazę np. ryż lub kaszę. Pozostałe składniki takie jak pieczarki, marchew, cebula, fasola, grzyby, pietruszka czy czosnek można dowolnie zamieniać i modyfikować. Efekt wypada obłędnie, a na dodatek wyjątkowo zdrowo. To nie tylko ciekawa alternatywa dla mięsnej wersji, ale i okazja, by do naszej diety przemycić więcej składników odżywczych i witamin. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Przepis na gołąbki bez mięsa - farsz z kaszy i warzyw

Składniki: 

  • główka białej kapusty,
  • 300 g kaszy gryczanej,
  • 4 duże marchewki,
  • biała część pora,
  • pół pęczka natki,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 3 szklanki wody,
  • dwa ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od przygotowania liści kapusty - usówamy z główki zewnętrzne liście, a następnie właściwe. W dużym garnku zagotowujemy wodę - do wrzątku wkładamy na kilka minut liście. Po tym czasie osuszamy je i wycinamy twardy nerw. 
  2. Przechodzimy do farszu. Kaszę gryczaną przepłukujemy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż kasza ją wchłonie i będzie miękka.
  3. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kolejnym krokiem jest umycie pora i pokrojenie go w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Gdy produkty będą miękkie, wyłączamy gaz. 
  4. Kaszę łączymy z warzywami, doprawiamy sola i pieprzem, a na koniec dodajemy drobno poszatkowaną natkę. Wszystko dokładnie mieszamy. 
  5. Przechodzimy do składania gołąbków. Na liść kapusty nakładamy farsz, boki składamy do środka i dokładnie zawijamy gołąbka. Czynność powtarzamy do wykorzystania składników. 
  6. Gołąbki przekładamy do garnka którego dno wyłożone jest liśćmi kapusty. Wlewamy wodę i dusimy do miękkości. Danie podajemy z ulubionym sosem - świetnie sprawdzi się pomidorowa klasyka. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA