Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kuchnia wegetariańska wcale nie musi być nudna i pozbawiona smaku! Ten stary i odchodzący do lamusa mit idealnie obala przepis na gołąbki bez mięsa. Farsz jest równie smaczny, aromatyczny i soczysty, a w połączeniu z liśćmi kapusty i sosem gwarantuje obłędną ucztę, którą docenią nawet zagorzali fani mięsa.
Gołąbki bez mięsa - ciekawa alternatywa dla klasycznego przepisu
Wegetariańska wersja gołąbków to esencja smaków, witamin i kolorów. Zamiennik klasycznej wersji jest banalny w przygotowaniu, jednak lista składników odrobinę się wydłuża. Do farszu możemy dodać dosłownie to, na co mamy ochotę - warto jednak zadbać o bazę np. ryż lub kaszę. Pozostałe składniki takie jak pieczarki, marchew, cebula, fasola, grzyby, pietruszka czy czosnek można dowolnie zamieniać i modyfikować. Efekt wypada obłędnie, a na dodatek wyjątkowo zdrowo. To nie tylko ciekawa alternatywa dla mięsnej wersji, ale i okazja, by do naszej diety przemycić więcej składników odżywczych i witamin.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Przepis na gołąbki bez mięsa - farsz z kaszy i warzyw
Składniki:
- główka białej kapusty,
- 300 g kaszy gryczanej,
- 4 duże marchewki,
- biała część pora,
- pół pęczka natki,
- olej rzepakowy do smażenia,
- 3 szklanki wody,
- dwa ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania liści kapusty - usówamy z główki zewnętrzne liście, a następnie właściwe. W dużym garnku zagotowujemy wodę - do wrzątku wkładamy na kilka minut liście. Po tym czasie osuszamy je i wycinamy twardy nerw.
- Przechodzimy do farszu. Kaszę gryczaną przepłukujemy. Gotujemy w osolonej wodzie, aż kasza ją wchłonie i będzie miękka.
- Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kolejnym krokiem jest umycie pora i pokrojenie go w półksiężyce. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Gdy produkty będą miękkie, wyłączamy gaz.
- Kaszę łączymy z warzywami, doprawiamy sola i pieprzem, a na koniec dodajemy drobno poszatkowaną natkę. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Przechodzimy do składania gołąbków. Na liść kapusty nakładamy farsz, boki składamy do środka i dokładnie zawijamy gołąbka. Czynność powtarzamy do wykorzystania składników.
- Gołąbki przekładamy do garnka którego dno wyłożone jest liśćmi kapusty. Wlewamy wodę i dusimy do miękkości. Danie podajemy z ulubionym sosem - świetnie sprawdzi się pomidorowa klasyka.