Czy istnieje lepsze połączenie smaków niż czekolada z wiśniami? Mieszanka słodkiego, kwaśnego i gorzkiego smaku ucieszy kubki smakowe niejednego łasucha. Ciasto z wiśnią to jedno z najłatwiejszych domowych wypieków do przygotowania. Przywołaj smak lata i osłodź zimową codzienność tym doskonałym ciastem.
Do głębokiego naczynia przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy i gorzkie kakao. Wszystko dokładnie mieszamy.
Do suchych składników dodajemy jajko, mleko (oba składniki w temperaturze pokojowej) oraz olej. Całość dokładnie mieszamy np. mikserem lub rózgą, aż do otrzymania gładkiej, jednolitej masy. Ciasto powinno być lejące, jednak nie może być wodniste. Konsystencję można kontrolować mąką oraz mlekiem. Do słodkiej masy dodajemy wydrylowane (bez pestek) wiśnie mrożone lub świeże i delikatnie mieszamy.
Tak przygotowane przelewamy do tortownicy (średnica 24 cm) lub blaszki (25 x 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w 180 st. C (grzanie góra dół) przez około godzinę, do suchego patyczka. Upieczone należy odstawić to ostudzenia, a gdy będzie chłodne można udekorować je cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Będzie znakomite i doskonałe na deser po rodzinnym obiedzie lub jako dodatek do kawy. Smacznego!
Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl