Pieczona szynka powinna być soczysta, krucha i rozpływająca się w ustach. Wszystko to ma w sobie mięso robione z tego przepisu. Sekretem jest oryginalna marynata autorstwa Ewy Wachowicz. Ten smak jest bezkonkurencyjny.
Alesia.B /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Małymi krokami zbliżamy się do świąt wielkanocnych, a to oznacza, że warto poszukać przepisów, które zagoszczą na odświętnym stole. Niektóre pozycje są wręcz obowiązkowe. Zalicza się do nich barszcz biały, różne sałatki, mazurek, sernik oraz pieczone mięso. To ostatnie jest dla wielu niemałym wyzwaniem, ponieważ trzeba dobrego przepisu, aby wyszło smaczne i odpowiednio kruche.
REKLAMA
Ewa Wachowicz w odcinku 268. programu "Ewa gotuje" zaprezentowała recepturę na mięso wręcz idealne. Spełnia ono wszystkie warunki perfekcyjnej pieczeni. Jak ona to zrobiła? Można podejrzewać, że jest to zasługa oryginalnej marynaty. Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.
Szynkę umieść w misce. Polej ją oliwą, obsyp solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dokładnie natrzyj z każdej strony.
Wszystkie cebule obierz i pokrój w piórka. Warzywa umieść w misce z mięsem, następnie wlej sok jabłkowy i sos Worcester. Wrzuć również ziele angielskie i liście laurowe. Całość dokładnie wymieszaj tak, aby sos pokrył mięso i cebule. Miskę szczelnie zamknij pokrywką lub zakryj folią spożywczą. Wstaw na całą noc do lodówki.
Po tym czasie, gdy szynka się zamarynuje, całość przełóż do naczynia żaroodpornego. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz przez około 20 minut bez pokrywki. Następnie zmniejsz moc do 120°C i przykryj naczynie. Piecz przez kolejne 3-4 godziny.