Przepis na placki ziemniaczane Ani Starmach. Banalny skład i żadnych zbędnych dodatków. Kilka chwil i gotowe!

Obiadową klasyką, którą przygotujemy w mgnieniu oka, są oczywiście placki ziemniaczane. Tradycyjny przysmak z przepisu Ani Starmach to przysłowiowa bułka z masłem - wystarczy zetrzeć warzywa i połączyć je z pozostałymi czterema składnikami. Należy jednak zachować ostrożność przy proporcjach, które decydują o smaku, ale i perfekcyjnej konsystencji.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Placki ziemniaczane to zawsze trafna decyzja, jeśli chodzi o szybko obiad. Wystarczy kilka prostych kroków, by przygotować idealną masę, która po upieczeniu jest chrupiąca z zewnątrz, ale i delikatna i miękka w środku. Patent Ani Starmach to banał, który daje niebiańskie efekt na talerzu. 

Placki ziemniaczane według Ani Starmach 

W tradycyjnej, polskiej kuchni ziemniaki odgrywają istotną rolę i goszczą na stołach w wielu smacznych wersjach. Na piedestale warto jednak wyróżnić placki ziemniaczane, które urzekają swoim prosty jednak i wyjątkowym smakiem. Przepis Ani Starmach udowadnia, jak banalnie prosta jest receptura na jedno z flagowych dań. W składzie znajdziemy jedynie pięć podstawowych składników, które po odpowiednim przygotowaniu dają idealnie chrupiący z zewnątrz i kremowy i delikatny w środku efekt. Zasady są proste - mniej znaczy więcej!

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Przepis na ekspresowe placki ziemniaczane Ani Starmach  

Składniki: 

  • 600 g ziemniaków,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 1/2 cebuli,
  • jajko,
  • sól,
  • dodatkowo: olej do smażenia, zielenina i sos lub gulasz do podania. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania rozpoczynamy od starannego obrania i umycia ziemniaków. Bulwy następnie ścieramy na tarce o małych oczkach do dużej miski. 
  2. Tak przygotowana masa ziemniaczana powinna poleżakować przez około 10 minut. Po tym czasie warzywa puszczą wodę, którą należy dokładnie odcisnąć. 
  3. Cebulę drobno siekamy lub również ścieramy na tarce. Dodajemy do ziemniaków razem z mąką, jajkiem i solą. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą. 
  4. Z tak powstałej masy smażymy porcjami cienkie placki ziemniaczane - ważne by nakładać ciasto na dobrze rozgrzany tłuszcz, bowiem wtedy mniej go wypiją i będą smaczniejsze. 
  5. Placki ziemniaczane podajemy prosto z patelni - najlepeij smakują gorące z dowolnym sosem, gulaszem czy kwaśną śmietaną i świeżą zieleniną. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA