Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Placki ziemniaczane to zawsze trafna decyzja, jeśli chodzi o szybko obiad. Wystarczy kilka prostych kroków, by przygotować idealną masę, która po upieczeniu jest chrupiąca z zewnątrz, ale i delikatna i miękka w środku. Patent Ani Starmach to banał, który daje niebiańskie efekt na talerzu.
Placki ziemniaczane według Ani Starmach
W tradycyjnej, polskiej kuchni ziemniaki odgrywają istotną rolę i goszczą na stołach w wielu smacznych wersjach. Na piedestale warto jednak wyróżnić placki ziemniaczane, które urzekają swoim prosty jednak i wyjątkowym smakiem. Przepis Ani Starmach udowadnia, jak banalnie prosta jest receptura na jedno z flagowych dań. W składzie znajdziemy jedynie pięć podstawowych składników, które po odpowiednim przygotowaniu dają idealnie chrupiący z zewnątrz i kremowy i delikatny w środku efekt. Zasady są proste - mniej znaczy więcej!
Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii
Przepis na ekspresowe placki ziemniaczane Ani Starmach
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- łyżka mąki pszennej,
- 1/2 cebuli,
- jajko,
- sól,
- dodatkowo: olej do smażenia, zielenina i sos lub gulasz do podania.
Sposób przygotowania:
- Przygotowania rozpoczynamy od starannego obrania i umycia ziemniaków. Bulwy następnie ścieramy na tarce o małych oczkach do dużej miski.
- Tak przygotowana masa ziemniaczana powinna poleżakować przez około 10 minut. Po tym czasie warzywa puszczą wodę, którą należy dokładnie odcisnąć.
- Cebulę drobno siekamy lub również ścieramy na tarce. Dodajemy do ziemniaków razem z mąką, jajkiem i solą. Całość dokładnie mieszamy, aż wszystkie składniki ładnie się połączą.
- Z tak powstałej masy smażymy porcjami cienkie placki ziemniaczane - ważne by nakładać ciasto na dobrze rozgrzany tłuszcz, bowiem wtedy mniej go wypiją i będą smaczniejsze.
- Placki ziemniaczane podajemy prosto z patelni - najlepeij smakują gorące z dowolnym sosem, gulaszem czy kwaśną śmietaną i świeżą zieleniną.