Bardziej kremowego sernika nigdy nie jadłeś. Dla niektórych jest lepszy od tradycyjnego

Odejście od klasycznych przepisów nie jest prostym zadaniem. Jednak spróbowanie tego sernika sprawi, że już nigdy nie wrócisz do tego tradycyjnego. Sernik baskijski jest niebiańsko kremowy i pozbawiony spodu. Na wielkanocnym stole nie zagrzeje długo miejsca.

Mało które ciasto wzbudza takie emocje jak sernik. Wykonuje się go na każdą możliwą okazję, jednak Wielkanoc to okres w roku, kiedy najczęściej można wyczuć jego zapach ulatniający się z piekarnika. W każdym domu pieczony jest na różne sposoby, a każdy broni swojego rodzinnego przepisu jak największego skarbu. Jedni lubią to ciasto, gdy jest wilgotne, inni, gdy jest wypieczone tak, że aż się kruszy. Niektórzy nie oszczędzają na dodatkach, a dla innej grupy owoce są w nim zbędne. Jednak czasem lepiej odejść od tradycyjnej receptury i sprawdzić przepis na klasyk podawany w innej formie. Proponujemy spróbować sernika baskijskiego, który swoim smakiem nikogo nie zawiedzie.

Sernik baskijski, czyli najbardziej kremowe ciasto

Sernik baskijski to wyjątkowy wypiek, który nie posiada spodu. Jego sekretem, który sprawia, że smakiem przebija ten tradycyjny jest budyniowa konsystencja. Wykonuje się ją dzięki specjalnej technice, która mówi, aby masę piec krótko, lecz w wysokiej temperaturze. Dodatkowo gotowy wypiek umieszcza się na kilka godzin w lodówce, aby tam mógł do końca uzyskać odpowiednią formę.

Przepis na sernik baskijski

Składniki

  • 750 g serka śmietankowego kanapkowego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • laska wanilii,
  • 7 jajek,
  • 400 ml śmietanki kremówki 36%,
  • łyżka mąki tortowej,
  • szczypta soli.
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

OFERTY AVANTI24.PL: Top 18 sukienek z wyprzedaży! Te modele skradły serca kobiet z branży mody, będziemy nosić je latami!

Sposób przygotowania

  1. W dużej misce umieść serek śmietankowy i serek mascarpone. Zmiksuj je do połączenia. Następnie wsyp cukier oraz cukier waniliowy, ucieraj do rozpuszczenia.
  2. Cały czas miksując, dodaj miąższ z wanilii, jajka, przesianą mąkę i sól. Miksuj przez chwilę i na koniec wlej śmietankę kremówkę. Powinna powstać dość rzadka masa.
  3. Powstałą masę serową wlej do okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piekarnik rozgrzej do 230°C i wstaw do niego blaszkę. Piecz ciasto przez około 45-50 minut.
  5. Po wypieczeniu nie uchylaj piekarnika przez pierwsze 45 minut. Po tym czasie wyjmij sernik.
  6. Wystudzony wypiek włóż w formie do lodówki i trzymaj go tam przez następne 5-6 godzin, a najlepiej całą noc.
  7. Podawaj polany polewą czekoladową i obsypany świeżymi owocami.

OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.