Mało które ciasto wzbudza takie emocje jak sernik. Wykonuje się go na każdą możliwą okazję, jednak Wielkanoc to okres w roku, kiedy najczęściej można wyczuć jego zapach ulatniający się z piekarnika. W każdym domu pieczony jest na różne sposoby, a każdy broni swojego rodzinnego przepisu jak największego skarbu. Jedni lubią to ciasto, gdy jest wilgotne, inni, gdy jest wypieczone tak, że aż się kruszy. Niektórzy nie oszczędzają na dodatkach, a dla innej grupy owoce są w nim zbędne. Jednak czasem lepiej odejść od tradycyjnej receptury i sprawdzić przepis na klasyk podawany w innej formie. Proponujemy spróbować sernika baskijskiego, który swoim smakiem nikogo nie zawiedzie.
Sernik baskijski to wyjątkowy wypiek, który nie posiada spodu. Jego sekretem, który sprawia, że smakiem przebija ten tradycyjny jest budyniowa konsystencja. Wykonuje się ją dzięki specjalnej technice, która mówi, aby masę piec krótko, lecz w wysokiej temperaturze. Dodatkowo gotowy wypiek umieszcza się na kilka godzin w lodówce, aby tam mógł do końca uzyskać odpowiednią formę.
Składniki
OFERTY AVANTI24.PL: Top 18 sukienek z wyprzedaży! Te modele skradły serca kobiet z branży mody, będziemy nosić je latami!
Sposób przygotowania
OFERTY AVANTI24.PL: Po więcej modowych inspiracji zapraszamy na Avanti24.pl
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl