Kluski na parze - przepis na przysmak z dzieciństwa w dwóch odsłonach. Obłędny smak na słodko i słono

Jednym ze smaków beztroskich lat dzieciństwa bez dwóch zdań są kluski na parze zwane także pampuchami. Obłędnie smaczne, łatwe w przygotowany i lekkie danie zasmakuje niemal każdemu, a gotowe jest dosłownie w parę chwil. Bazą jest drożdżowe ciasto, jednak efekt wow gwarantują ciekawe i kolorowe dodatki.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe obiady nie bez powodu uchodzą za wyznacznik smaku, szczególnie gdy wspominamy beztroskie lata dzieciństwa. Wówczas na talerzach królowała prostota, którą do dzisiaj niemal każdy doskonale pamięta. Kluski na parze to idealny przykład jak zrobić coś z niczego - kilka produktów i oryginalne danie jest gotowe!

Kluski na parze, czyli domowe pampuchy w dwóch smacznych wersjach 

Pampuchy, kluski na parze, bułki, kluski parowe, buchty czy rumiańce - nazwa nie gra roli, bo liczy się przede wszystkim smak. Kultowe danie powraca do łask i coraz częściej pojawia się w domowym menu. Nie ma w tym nic dziwnego - danie jest obłędnie smaczne, uniwersalne, lekkie i daje dużo radości. 

Perfekcyjny efekt uzyskamy dzięki drożdżowemu ciastu, które powinno być ładnie wyrośnięte. Reszta dosłownie robi się sama! Wystarczy poporcjować nasze ciasto, uformować ładne, okrągłe kluski i przygotować je na parze. Tak zrobione pampuchy podajemy z ulubionymi dodatkami - słodka wersja obłędnie smakuje z sosem czekoladowym lub waniliowym, słodką śmietaną i świeżymi owocami. Jeśli jednak preferujemy słone dodatki, możemy podać je ze skwarkami, palonym masłem, sosem grzybowym czy pieczeniowym. 

Zobacz wideo Pyzy drożdżowe, pampuchy, buły na parze [NA TROPIE SMAKU]

Przepis na kluski na parze - wybór dodatków jest dowolny!

Składniki: 

  • 500 g mąki, 
  • 30 g drożdży, 
  • 250 ml mleka, 
  • 40 g cukru (w wersji słodkiej),
  • 60 g masła, 
  • 2 jajka,
  • szczypta soli. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy rozczyn z drożdży, łyżeczki cukru, odrobiny ciepłego mleka i czterech łyżek mąki, a następnie odstawiamy go do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, jajka, sól i ewentualnie cukier. Całość energicznie zagniatamy i stopniowo wlewamy rozpuszczone, ale nie gorące masło. Formujemy ładną kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 
  3. Po tym czasie ciasto porcjujemy na części i formujemy z nich estetyczne kluski wielkości pączków. Pampuchy ponownie przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. 
  4. W tym czasie zagotowujemy w dużym garnku wodę. Pampuchy przekładamy do specjalnego naczynia do gotowania na parze lub na czystą pieluszkę tetrową - jeśli decydujemy się na tę opcję, materiał dokładnie zabezpieczamy na bokach naczynia. 
  5. Kluski gotujemy na parze pod przykryciem przez około 10 minut. 
  6. Wskazówka - pampuchy lubią przywierać do naczynia, dlatego warto jego dno posmarować odrobiną masła lub oleju. 

Pampuchy na słodko podajemy z: 

  • sosem czekoladowym,
  • sosem waniliowym, 
  • płynnym karmelem, 
  • syropem klonowym,
  • świeżymi owocami, 
  • bitą lub słodką śmietaną, 
  • domowymi przetworami takimi jak dżemy, powidła czy sos malinowy. 

Kluski na parze w wersji na słono obłędnie smakują z: 

  • skwarkami, 
  • palonym masłem, 
  • cebulką,
  • sosem grzybowym, 
  • sosem pieczeniowym,
  • gulaszem. 
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.