Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Zupa ogórkowa to jedna z klasycznych zup, która często gości w polskich domach. Nie brakuje jej niczego - syci, rozgrzewa i obłędnie smakuje. Jak się jednak okazuje, kluczowym elementem jest jeden szczegół. Poniżej zdradzamy babciny patent, który zawsze się sprawdza.
Zupa ogórkowa, czyli piedestał wśród domowych obiadów
Przygotowując zupę ogórkową, musimy pamiętać o dobrej jakości ogórkach kiszonych - to pierwsza i jednocześnie święta zasada, która zaważy o smaku dania. Najlepiej sprawdzą się warzywa z domowej spiżarni, jednak te z zaufanego straganu także się sprawdzą. Kolejną złotą zasadą jest wcześniejsza obróbka termiczna - mowa tu o podsmażeniu drobno startych lub pokrojonych ogórków na maśle. Ta babcina sztuczka pozwoli wydobyć z produktu wszystko, co najlepsze, dzięki czemu nasza zupa będzie treściwa i konkretna.
Kolejnym istotnym punktem jest dobrej jakości bulion do którego dodajemy podsmażone na maśle ogórki. Warto zachować też odrobinę soku z kiszonek - jeśli zupa będzie zbyt mało kwaśna, wystarczy go trochę dodać.
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Przepis na domową zupę ogórkową
Składniki:
- 2 l bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 500 g kiszonych ogórków + sok z ogórków,
- 50 g masła,
- 2 ząbki czosnku,
- średnia marchewka,
- średnia cebula,
- średnia pietruszka,
- 3 średnie ziemniaki,
- 200 g śmietany 18 proc.
- pęczek koperku,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Na tłuszcz dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, Gdy całość zacznie ładnie pachnieć i nabierze kolorów, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki, marchew i pietruszkę.
- Do zarumienionych warzyw wlewamy bulion. Całość gotujemy na średniej mocy palnika przez 20 minut.
- W tym czasie na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy starte ogórki kiszone. Warzywa podsmażamy, aż delikatnie się skarmelizują. Dodajemy do zupy i gotujemy kilka minut, aż zmiękną.
- W filiżance łączymy śmietanę z zupą - zahartowany nabiał dodajemy do garnka.
- Całość dokładnie mieszamy, przez chwilę gotujemy i gotowe.
- Zupę dekorujemy drobno posiekanym koperkiem i gotowe!